Marianne Dalene och Gunnar Skarpings tar bland annat emot luftprover från företag för att hålla koll på exponeringen av farliga kemikalier för anställda. Halterna måste hållas inom en viss nivå även med skyddskläder. FOTO: ÅSA BORGLIN

Marianne Dalene och Gunnar Skarpings tar bland annat emot luftprover från företag för att hålla koll på exponeringen av farliga kemikalier för anställda. Halterna måste hållas inom en viss nivå även med skyddskläder. FOTO: ÅSA BORGLIN

Kemiforskare avslöjade arbetsmiljöskandal

Av
Åsa Borglin

HÄSSLEHOLM. Två kemiforskare i Hässleholm har hamnat mitt i hetluften av en arbetsmiljöskandal i Danmark. I dansk tv har de som experter fått bekräfta att vindkraftverkstillverkaren Siemens olagliga kemikaliehantering har orsakat kronisk sjukdom hos minst 90 anställda. Hos Vestas handlar det för tillfället om 84 fall.
De två forskarna är Marianne Dalene och Gunnar Skarping vid IFKAN AB i Hässleholm, sp, tidigare hette Institutet För Kemisk Analys Norden AB.
IFKAN är världsledande när det gäller forskning kring just en av de farliga kemikalier som skandalen innefattar, kemikaliebeståndsdelen isocyanater, som finns i många plastprodukter.
– Det är konstigt att de har kunnat bedriva tillverkning i Danmark utan tillstånd, och utan att skydda sina anställda. En fullständig skandal, säger Marianne Dalene.
Hon och Gunnar har sett andra företag med onödiga arbetsmiljöproblem, men det var för runt 15 år sedan, sedan dess har reglerna i Sverige respekterats bättre och farorna med kemikalierna är mera allmänt kända.
Sjukdomarna det handlar om i Danmark är dels isocyanat-astma, dels hudproblem. Isocyanater som kan finnas i till exempel fogskum, stoppning, lack och lim och kan ge livslång överkänslighet.
I våras blev de kontaktade av TV Avisen, Danmarks största nyhetsprogram, som sedan skickade ett team till Hässleholm.
– Då berättade vi bland annat om riskerna och visade hur vi själva jobbar med de här ämnena, nämligen i enskilda kammare och med speciella skyddsdräkter med fläktbaserade masker, säger Marianne och poängterar att astma kan vara en dödlig sjukdom.

Programmet sändes 1 maj och sedan dess har det gjorts massor av uppföljningar.

TV Avisens webbsajt står det att Siemens Wind Power inte är de enda vindkraftverkstillverkarna vars arbetsmiljö är farlig för de anställda. Också arbetare vid Vestas har trätt fram med sina besvär. De flesta rör epoxy. Siemens lär ha använt epoxy sedan 2005 där skyddskläderna i papper har varit otillräckliga och släppt igenom ämnet.

2003 till 2011, alltså i åtta år, lät de en inhyrd firma olagligt spreja isocyanat på vindkraftverksvingarna som nattarbete och lät sedan sina anställda arbeta oskyddade i samma hall morgonen efter utan att ångorna ventilerats ut.

Först 2011 sökte de tillstånd att speja och fick det först efter att ha installerat en mekanisk utsugning. Nu ifrågasätts därför också både hur myndigheten Arbejdstilsynet har skött sina kontroller och hur facket har hanterat anmälningar av sjukdomsfall.

– Siemens Wind Power är en stor arbetsgivare på orten så jag kan tänka att många har varit rädda om sina jobb.
Marianne ser en tragisk ironi i att grön energi i de här fallen samtidigt orsakat så mycket skada hos människor.
Enligt danska fackförbundet F3:s medlemstidning har nu rätten i Ålborg dömt Siemens Wind Power att betala närmare 900 000 danska kronor i ersättning till tre anställda för att de blivit sjuka på sin arbetsplats.

Publicerad 06 July 2016 06:00