Läsarskribent Mia Dahlbom:

”Hjälper att ta med våra sinnen"

JULBESTYR. Det stundar åt jul. Stjärnor och ljusstakar lyser i våra hus och vi fylls av mys och förväntan inför det som komma skall. Det är den ljusa delen av julen. Det finns också den delen där vi känner press och stress. Juletid är den del på året som vi vill ha på ett visst sätt och gärna så traditionsenligt som möjligt. Allt från alla rätter som SKA vara på julbordet, till att barnen SKA ha ett paket varje dag ända fram till julafton. Vill vi ha det så? Trivs vi? Gör vi det, så är det bara att köra vidare och må bra. Trivs vi inte, då är det hög tid att komma underfund med hur vi ska göra för att må bra i vårt julfirande. Starta nya traditioner och inte låta det vara sådär stressigt, med alla måsten som någon annan bestämt.

Hemma är det mycket vi vill fixa. Välj de saker som du och din familj vill ha, inte det du förväntas ha på grund av att det är så det alltid har sett ut. Baka, laga mat och drick det ni tycker är gott. Handlar vi mat som enligt tradition ska vara på julbordet, är det också bra om vi gillar och äter den. Tidigare i vår familj, köptes det julmat som absolut skulle finnas på julbordet, trots att ingen åt av den. När familjen kom på detta, sparades det in tid, pengar och miljöpåverkan.

När vi inreder inför julen så hjälper det till att ta med våra sinnen. Smaka och dofta på lussebullar och pepparkakor, höra ljudet av mysig julmusik samt se och känna på allt det vackra under juletid. Allt från naturen på utsidan, till allt det vackra vi har på insidan. Mycket textilier, alla ljus vi tänder och de som har en brasa kan få en härlig go värme som förstärker julmyset. Juletid handlar om att vara tillsammans, finna lugn och återhämtning. Att göra allt blir oftast för mycket, däremot kan vi alla göra något som gör att vi trivs denna vintermånad. Tänd ett ljus.
MIA DAHLBOM

Foto: Mia Dahlbom

Foto: Mia Dahlbom

null

Publicerad 13 December 2016 13:00

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag