Läsarskribent Louise Edenklint:

"Integration kan och kommer att fungera"

INTEGRATION. Så var det det här med integration. Det har som bekant kommit en hel del människor till vårt land det senaste arton månaderna. Vi har hjälpt ganska många att få en ny start i sitt nya hemland. Men sedan då? Vilket är nästa steg? Det är frågan som många privatpersoner och välgörenhetsorganisationer nu ställer sig.

Det är dags att skifta lite mer av vårt fokus från akut mottagande till ett mer långsiktigt integrationsarbete. Ibland kan uppförsbacken kännas lång. ”Var ska man börja? Hur ska vi kunna förmedla våra svenska traditioner? När ska de lära sig språket?” är frågor som man ofta hör. Svar: Vi kan börja här och nu, idag, med något så enkelt som att få en pratstund med en nysvensk på bussen eller att hälsa på vår granne. Allt behöver inte vara organiserat och planerat. Den riktiga integrationen sker i det spontana mötet mellan människor.

Tydligen finns det en utbredd bild av att det inte finns något intresse för integration från de nyanländas sida. Det är en bild som jag, som arbetar med nyanlända i princip varje dag, inte kan hålla med om. De vill inget hellre än att prata svenska, skaffa jobb och en lägenhet med förstahandskontrakt. Men ibland verkar vägen dit hopplöst lång.
När jag undervisade på en högstadieskola och det blev dags för eleverna att läsa om Emigrationen, brukade jag fråga dem vad de helst skulle välja, att bosätta sig i ett område där de visste att det fanns andra svenskar eller att flytta in i ett område med endast amerikaner. Ni förstår nog vad svaret blev.

Det finns många goda exempel på att integration kan och kommer att fungera, om vi alla bara sätter bollen i rullning. Som mannen som har fru och barn i Syrien men som ändå finner kraft och ork att tillsammans med flera andra av mina elever gå upp en timme tidigare på morgonen för att uppleva vårt Luciafirande i kyrkan. Eller de frivilliga som själva var deltagare på språkcaféet för ett år sedan och som nu vill ge tillbaka genom att ställa upp för Röda Korset. Sist men inte minst, de nyanlända vuxna elever som vill ge av sin tid trots att de studerar heltid och som anmälde sitt intresse till mig. Det har nu med hjälp av mina rödakorskolleger i Östra Göinge gått från en idé till ett begynnande projekt där tanken är att nyanlända skall ta ut våra äldre på promenader. Snacka om win-win!
LOUISE EDENKLINT

null

Publicerad 21 December 2016 08:00

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag