Hemlösas förening i Hässleholm uppskattas

HÄSSLEHOLM. Varje lördag och söndag bjuder föreningen Hemlösa i Hässleholm på frukost i Örtagården. Många av besökarna återkommer varje helg för att få en kaffe och smörgås, för att klara av dagens hunger.
Och sedan föreningen startade för två år sedan så har allt fler Hässleholmare också fått upp ögonen för att den här gruppen av människor faktiskt finns och att föreningen gör skillnad för den som inte har råd att äta sig mätt, är ensam i sin vardag eller inte tas emot av myndigheterna när de ber om hjälp.
– Många av de här människorna har lite tappat tron på mänskligheten men vi gör vad vi kan för att hjälpa. Det finns en mentalitet i dag att man ska sköta sig själv och många tycker att människor som hamnat utanför samhället får skylla sig själva men det handlar väldigt ofta om små marginaler för att man ska hamna där, säger Percy Olsson, kassör i föreningen Hemlösa i Hässleholm.
Ingela Hansson, ordförande i föreningen Hemlösa i Hässleholm räknar med att det finns ungefär åtta till tio stycken hemlösa i Hässleholm som sover på härbärge, hos vänner eller tillfälliga boende.
– Alla är välkomna hos oss oavsett situation. Det enda krav vi har är att det inte ska vara något tjafs eller bråk bland våra vänner, sådant har vi nolltolerans mot. Annars lägger vi aldrig några värderingar.
När hon pratar om de hemlösa så beskriver hon dem som vänner.
– De har ju blivit våra vänner och därför känns det naturligt med den benämningen. Och under de två åren vi varit igång så har vi bara haft ett enda tillfälle med oroligheter, så det är inget vanligt förekommande, berättar Ingela Hansson.
Förutom frukost så hjälper föreningen också till med skor och kläder vid behov. Fyller på ett busskort eller följer med vid till exempel myndighetsbesök om någon önskar det.
– Det är många som vill engagera sig, vilket vi är väldigt tacksamma för. Samtidigt är det viktigt att veta att vi inte kan ta emot säckar med kläder i damstorlek eller barnstorlek, de kommer inte till användning tyvärr. Ett tag hade vi två källarutrymmen fulla med kläder som människor skänkt. Mycket var i så dåligt skick att det inte gick att använda och då innebär det tyvärr mer jobb för oss än det gör nytta. Så för att inte hamna där igen så jobbar vi mycket med riktade insatser, behöver någon en jacka i storlek large eller ett par skor i storlek 44 så önskar vi detta istället och tack vare många sponsorer så brukar det lösa sig.
Enligt Percy Olsson så vill man som hemlös inte heller ha för mycket att bära på. Skulle de ställa något ifrån sig så är det ofta stulet inom en liten stund.
– Allt vi får in går direkt tillbaka till de hemlösa och i jul och nyår kunde vi tack vare bidrag ordna både julmiddag och nyårsmiddag, vilket var väldigt uppskattat. Egentligen kan jag tycka att det i Sverige inte borde finnas någon som ska behöva leva som hemlös. Men tyvärr fungerar inte våra myndigheter alltid så som vi önskar, säger Percy Olsson.
I vissa fall ligger det ett missbruk eller psykisk sjukdom bakom som orsak till hemlösheten men långt ifrån varje gång. – Många av våra vänner har försökt få hjälp länge utan att lyckas och vi gör vad vi kan för att finnas där och stötta. Och vårt interna mål är någonstans att de här människorna ska få en tro på mänskligheten igen.

Publicerad 05 February 2017 06:00

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag