Eftersom Madalina Abuzluwaj är muslim så får hon på grund av religionen endast massera kvinnor. Och hon hoppas att många kvinnor ska hitta till massagestudion. Foto: Paola Nordgren

Eftersom Madalina Abuzluwaj är muslim så får hon på grund av religionen endast massera kvinnor. Och hon hoppas att många kvinnor ska hitta till massagestudion. Foto: Paola Nordgren

Madalina tog steget och startade eget

HÄSSLEHOLM. Madalina Abuzluwaj bestämde sig så fort hon kom till Sverige att hon skulle börja söka jobb igen. Efter 13 år som massör och sjukgymnast i Syrien trodde hon inte att det skulle vara några problem med när hon inte fick några svar på sina CV så bestämde hon sig till slut för att våga ta steget och starta eget.
Madalina Abuzluwaj kom till Sverige på midsommarafton 2013. Hon flydde från Syrien när oroligheterna blev för stora och tog sina fyra barn och sin man med sig till Turkiet i ett första skede. Därefter fortsatte de till Malmö för att därifrån slussas till ett asylboende i Lönsboda innan de till slut fick en lägenhet i Hässleholm.
– Vi jobbade i Syrien och barnen gick i skolan. Jag jobbade mycket med barnrehabilitering genom de sjukhus och vårdcentraler jag jobbade på och älskade mitt jobb. När vi blev tvungna att fly saknade jag att få jobba. Jag är ingen person som trivs med att sitta hemma och göra ingenting, så det var frustrerande att inte få några svar på mina jobbansökningar, säger Madalina Abuzluwaj.
När hon bott i Hässleholm ett tag och börjat läsa svenska fick hon av en väninna höra talas om Soroptimisterna och följde med på en träff.
– Genom de här kvinnorna har jag lärt mig otroligt mycket och när jag fick lära mig språket så kände jag också hur skönt det var att få känna att jag kunde göra mig förstådd och att kunna klara mig själv utan att behöva ha en tolk med mig.
Hon tror att mycket handlar om att våga prata för att lära sig.
– Det blir fel i bland och all grammatik är inte rätt men det känns viktigt att våga. Svenskan är ett svårt språk att lära sig men det går framåt. Och att ha träffat de här kvinnorna känns som att jag fått en extra familj. Jag vet att jag kan ringa dem så fort jag undrar något, vilket känns väldigt skönt.

Hon började så smått prata om sin önskan att få jobba som massör igen med kvinnorna i gruppen och de peppade henne att starta eget för att förverkliga sin dröm och efter att ha pratat med Arbetsförmedlingen, ALMI och dessutom fått ett litet bidrag av Soroptimisterna så tog Madalina Abuzluwaj steget till att bli egen företagare.
– Det känns så otroligt bra att få jobba igen. Nu trivs jag med livet igen och får göra det jag brinner för och det jag älskar och trots att jag precis startat har jag redan kunder som kommer tillbaka.
– Vi är väldigt glada över att se när kvinnorna i projektet lyckas såhär. Madalina Abuzluwaj har jobbat hårt för att nå dit hon vill, vilket krävs om man vill något. Men genom Madalina Abuzluwaj ser vi att det går och förhoppningsvis kan det få fler att våga ta steget, säger Lena Johansson.

Publicerad 10 February 2017 06:00