Grannsamverkan gör skillnad

HÄSSLEHOLM. Under höstens medborgardialog som sammanställdes i slutet av 2016 så kunde man utläsa att många invånare önskade engagera sig i grannsamverkan.
Därför genomför Hässleholms kommun just nu informationskvällar där allmänheten kan få tips och stöttning på vägen hur en fungerande grannsamverkan kan se ut.
I samarbete med polisen, kommunens brottsförebyggande råd och Länsförsäkringar Göinge Kristianstad besöker man just nu samtliga orter i kommunen.
– Vi har haft ett flertal träffar där de som kommit varit väldigt engagerade och jag tror absolut att det kommer att bli flera nya grannsamverkansgrupper efter det här, berättar Anna Sjöholm, samordnare för grannsamverkan.
Redan i dag finns drygt 300 fungerande samverkansgrupper där byn själva sköter sin grannsamverkan. Men för de som vill ha hjälp att starta upp en grupp så finns nu kommunen till hands.
– Vi är behjälpliga med att starta upp en grupp och pratar lite runt vad man bör tänka på och vad det innebär att vara kontaktperson för gruppen och hur stora områden som är lämpliga att ha vid ett sådant här arbete.
Enligt Anna Sjöholm ser de tydliga effekter av att ha en fungerande grannsamverkan, brott i dessa områden minskar bland annat men man finns också nära om det skulle inträffa något annat.
– Ja, en bra grannsamverkan där man vet vilka alla i gruppen är, fungerar även vid, brand, livräddning och skapar en trygghet i området. Våld i nära relationer är ett brott som också ökar och genom grannar som uppmärksammar detta kan vi även komma åt dessa brotten. Grannsamverkan kan med andra ord göra stor skillnad.

Publicerad 15 February 2017 09:00

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag