De arrangerar fotbollscup för att förändra

”Folk har fel bild av Ljungdaladen vill vi förändra genom att visa att vi unga också kan"

HÄSSLEHOLM. När ungdomarna på Mötesplats Ljungdala började prata om att göra något stort tog aktivitetsledaren Omar Chehade först inte diskussionerna på allvar.
Men ganska snart insåg han att de menade allvar och den 1 april arrangerar ungdomsrådet på mötesplatsen en fotbollscup i Q-poolen.
– Vi är självklart med och stöttar men det är ungdomarna som gör jobbet och planerat för cupen, som vi hoppas ska bli en stor cup där man kan ha roligt och umgås. Jag insåg också efter att ha lyssnat på våra ungdomar att de faktiskt skulle klara av att göra det här.

Och nu pågår planeringen för fullt. Tanken är en fotbollscup där alla i åldrarna 13-17 år är välkomna att delta och deltagarna kan också själva sätta ihop ett lag, det krävs alltså inte att du är knuten till en idrottsföreningen för att få vara med utan det går lika bra att samla ihop sitt kompisgäng.
Han beskriver mobiltelefonerna som den kanal de flesta ungdomar använder för att kommunicera i dag och att skapa ett evenemang där man måste prata med varandra hoppas man ska bidra till nya kontakter.
– Till och med när de sitter i samma rum kommuniceras det genom telefonerna. Vi vill tillsammans med ungdomarna här arrangera något där man verkligen träffas, umgås och pratar med varandra på riktigt, säger Omar Chehade.
Enligt Omar Chehade får också området Ljungdala emellanåt en dålig bild, den vill man genom att visa vad områdets ungdomar kan göra, ändra på.
– Jag hoppas verkligen att folk genom våra ungdomars engagemang kan få en lite annan syn på området och ungdomarna här.

Och Leonora Januzi, Arife Spahju, Baraa Abdalaal, Josef Alganas, Fara Hjuma och Maha Ali är övetygade om att de ska lyckas förändra bilden av området.
– Det känns tråkigt att många har den uppfattningen om Ljungdala och vill gärna ändra på folks syn på området. Genom att de får träffa oss och se vad vi gör så hoppas vi att de sedan tar sig ut hit ut och umgås med oss och själva ser att folks fördomar inte stämmer, säger Josef Alganas.
– Det finns människor i alla område som ska spela lite tuffa men vi som bor här vet att de inte är särskilt tuffa och genom det vi gör i ungdomsrådet hoppas vi verkligen att vi lyckas förändra synen på Ljungdala, säger Leonora Januzi.

Att de valde att arrangera en fotbollscup var för att de tyckte att just sport är ett bra sätt att lära känna varandra på och med ett gemensamt intresse knyta nya kontakter.
– Många spelar fotboll och tycker att det är kul. Här kan man dessutom samla sina kompisar till ett lag och det behöver inte vara under en förening, alla får delta, säger Bara Abdalaal.
Vi har många planer att förverkliga och att Omar Chehade och Markus Jensen, verksamhetschef tror på oss gör att det känns tryggt och ger oss självförtroende att tro på det vi gör och får oss att fortsätta jobba vidare för att kunna förändra.
Till och med den 15 mars går det att anmäla sig till fotbollscupen

Publicerad 10 March 2017 07:00

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag