Unga medvetna om att de sover för lite

Är nästan alltid trött när jag vaknar”

HÄSSLEHOLM. Enligt Hässleholms kommun sover unga numera för få timmar, vilket kan påverka koncentrationen och studieresultaten. Ellen Sandberg och Jenny Lay går båda årskurs två på Hässleholms tekniska skola och känner igen sig i sömndiskussionen.
– Ja, vi sover nog båda två någon timme för lite och det känns som att de flesta i vår ålder har det så, säger Jenny Lay.
Enligt Ellen Sandberg beror det delvis på skolarbetet som tar mycket tid.
– Vi har väldigt mycket läxor och jag brukar vara klar med läxorna runt halv elva på kvällen. Sedan vill man gärna lägga sig en stund med telefonen. Jag har alltid lagt mig tidigt innan men nu blir klockan alltid mycket innan jag kommer i säng. Vi har en facebookgrupp i klassen också där vi skriver mycket och skriver någon ett inlägg vid halvtolv får det alltid många svar, så jag tror det är väldigt många som är uppe länge.
De känner båda två att de nästan aldrig känner sig utvilade när de vaknar och känner också att det ibland påverkar skolan då det är svårt att koncentrera sig på grund av trötthet.
– Även om man inte får huvudvärk så kan det vara svårt att hitta motivationen för att man är så trött, säger Jenny Lay.
Hon upplever också att det anses lite töntigt att lägga sig för tidigt och att det dessutom är lätt att bli lite tidsblind.
– Jag känner ofta att jag hade behövt någon timme till. När vi gick i ettan hade vi sovmorgon en dag i veckan, vilket gjorde stor skillnad.

Publicerad 17 March 2017 07:00

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag