Vattennivån i Finjasjön är kritisk

FINJA.

För 15 år sedan var vattennivåerna i Finjasjön rekordhöga. Och nu närmar sig nivåerna det samma även om det än så länge inte är lika höga som 2002.

Stiger nivåerna ytterligare så finns det risk att närliggande fastigheter kan påverkas och kommunens säkerhetschef uppmanar nu boende i området att se över sina fastigheter. Marken har svårt att ta emot mer vatten och regnar det mycket kommer vattennivån i sjön att stiga.

Man uppmanar nu fastighetsägare som en skyddsåtgärd, bland annat lägga att ut säckar fyllda med sand som hindrar vattnet att nå byggnaderna eller bygga ett tillfälligt skydd av makadam eller liknande, vilket enligt Mats Svensson förvaltningschef på tekniska förvaltningen inte kräver något bygglov.

Enligt Mats Svensson förvaltningschef på tekniska förvaltningen så håller man från kommunens håll också koll på vattennivåerna och man har dessutom arbetat förebyggande genom att stänga Tormestorps båthamn för att skyddsvallen skulle kunna fyllas igen.

– Vi ligger en bra bit ifrån nivåerna under 2002 men det är mycket vatten i markerna och det har regnat ovanligt mycket hela hösten. Den mest kritiska perioden för översvämningar brukar vara i slutet av januari-februari men på grund av regnet har denna perioden kommit ovanligt tidigt i år, säger Anders Nählstedt, säkerhetschef, Hässleholms kommun.

Även om kommunen bistår med sand så ligger ansvaret främst på fastighetsägaren när det gäller att skydda sin fastighet.

– Ja, det är något man får ta med sitt försäkringsbolag. Vi bidrar med sand annars är det fastighetsägarens ansvar att skydda sin bostad och nu har vi gått ut i god tid med att uppmana de som bor i närheten av sjön att se över sina fastigheter.

Publicerad 12 December 2017 10:53

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag