Vattennivån i Finjasjön är kritisk

FINJA.

För 15 år sedan var vattennivåerna i Finjasjön rekordhöga. Och nu närmar sig nivåerna det samma även om det än så länge inte är lika höga som 2002.

Stiger nivåerna ytterligare så finns det risk att närliggande fastigheter kan påverkas och kommunens säkerhetschef uppmanar nu boende i området att se över sina fastigheter. Marken har svårt att ta emot mer vatten och regnar det mycket kommer vattennivån i sjön att stiga.

Man uppmanar nu fastighetsägare som en skyddsåtgärd, bland annat lägga att ut säckar fyllda med sand som hindrar vattnet att nå byggnaderna eller bygga ett tillfälligt skydd av makadam eller liknande, vilket enligt Mats Svensson förvaltningschef på tekniska förvaltningen inte kräver något bygglov.

Enligt Mats Svensson förvaltningschef på tekniska förvaltningen så håller man från kommunens håll också koll på vattennivåerna och man har dessutom arbetat förebyggande genom att stänga Tormestorps båthamn för att skyddsvallen skulle kunna fyllas igen.

– Vi ligger en bra bit ifrån nivåerna under 2002 men det är mycket vatten i markerna och det har regnat ovanligt mycket hela hösten. Den mest kritiska perioden för översvämningar brukar vara i slutet av januari-februari men på grund av regnet har denna perioden kommit ovanligt tidigt i år, säger Anders Nählstedt, säkerhetschef, Hässleholms kommun.

Även om kommunen bistår med sand så ligger ansvaret främst på fastighetsägaren när det gäller att skydda sin fastighet.

– Ja, det är något man får ta med sitt försäkringsbolag. Vi bidrar med sand annars är det fastighetsägarens ansvar att skydda sin bostad och nu har vi gått ut i god tid med att uppmana de som bor i närheten av sjön att se över sina fastigheter.

Publicerad 12 December 2017 10:53

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Indisk författare till Hässleholm

Janesh Vaidyas böcker har sålt i över 130000 exemplar bara i Sverige och har översatts till 6 språk och förra året lyssnade 4500 svenskar till Vaidyas föreläsning ‘Energize your life’ Den indiske författaren och ayurvedapraktikern föreläser på sin turné i år om vilka redskap vi ska använda oss av för att leva ett liv fyllt av energi.

– Jag har bjudit in honom till Hässleholm och det är fantastiskt att han kommer. Jag önskar att många får chansen att träffa och lyssna på honom, säger Heike Burenhult, arrangör och MediYogainstruktör i Hässleholm.

Den nya boken med titeln "Lev som du drömmer" är fylld med insikter och övningar för att kunna förstå sina tankar och känslor, allt för att man lättare ska kunna leva det liv du själv drömmer om.

– Janesh Vaidya är en oerhört populär föreläsare och bjuder som alltid på en blandning av allvar och skratt, aha-upplevelser i sina föreläsningar. Hans intäkter används delvis för att bjuda in en deltagare i varje stad till hans retreat i Kerala. En oförglömlig upplevelse med ayurvedisk mat, behandlingar och eget yogaprogram, berättar Heike Burenhult.

Den 22 oktober kommer han även till Kristianstad för en föreläsning.