Felaktiga vägpassager skapar problem

SKÅNE. Länsstyrelsen Skåne genomför just nu en riktad tillsyn av vägpassager över vatten för att åtgärda vandringshinder, då man uppmärksammat att vägtrummor i flera fall hindrar fisk och vattenlevande djur från att vandra fritt.

Enligt analyser som gjorts har man kommit fram till att på 700 platser korsar vägarna i Skåne ett vattendrag. Och syftet med den aktuella tillsynen är att lyfta de platser som nu behöver miljöanpassas.

Enligt Mattias Ekvall, vattenhandläggare på Länsstyrelsen Skåne är en vanlig lösning vid vägbygge att man anlägger någon form av vägtrumma eller kulvert, vilket i sin tur kan blir ett vandringsshinder för de djur som lever i vattendraget om hindret till exempel bildar ett vattenfall eller lutar kraftigt.

Något som kan resultera i att sällsynta arter försvinner eller minskar och att populära fiskevatten spolieras.

Länsstyrelsen Skåne begär nu in uppgifter från samtliga Skånes kommuner om utformningen av deras vägpassager över vatten. Uppgifterna ska skickas in till Länsstyrelsen senast sommaren 2018.

Publicerad 09 January 2018 07:08

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Indisk författare till Hässleholm

Janesh Vaidyas böcker har sålt i över 130000 exemplar bara i Sverige och har översatts till 6 språk och förra året lyssnade 4500 svenskar till Vaidyas föreläsning ‘Energize your life’ Den indiske författaren och ayurvedapraktikern föreläser på sin turné i år om vilka redskap vi ska använda oss av för att leva ett liv fyllt av energi.

– Jag har bjudit in honom till Hässleholm och det är fantastiskt att han kommer. Jag önskar att många får chansen att träffa och lyssna på honom, säger Heike Burenhult, arrangör och MediYogainstruktör i Hässleholm.

Den nya boken med titeln "Lev som du drömmer" är fylld med insikter och övningar för att kunna förstå sina tankar och känslor, allt för att man lättare ska kunna leva det liv du själv drömmer om.

– Janesh Vaidya är en oerhört populär föreläsare och bjuder som alltid på en blandning av allvar och skratt, aha-upplevelser i sina föreläsningar. Hans intäkter används delvis för att bjuda in en deltagare i varje stad till hans retreat i Kerala. En oförglömlig upplevelse med ayurvedisk mat, behandlingar och eget yogaprogram, berättar Heike Burenhult.

Den 22 oktober kommer han även till Kristianstad för en föreläsning.