RÖKE/NÄVLINGE

. Djur och natur har i många undersökningar visat sig ha en lugnande effekt på oss människor. Som en del i vården har Region Skåne därför infört gårdsbesök som ett komplement till övrig vård.

Två av de åtta gårdar som är knutna till Region Skåne är Ånglarps lugn utanför Röke och Kluvhult i Nävlinge utanför Vinslöv. Genom vårdcentralerna i området kan man som privatperson då få komma ut på någon av gårdarna som en del i sitt tillfrisknande från stressrelaterade och psykiska symtom.

På Nur-gårdarna (Naturunderstödd rehabilitering) får besökarna sedan vara med och ta hand om djuren om man väljer en djurgård, plantera, promenera eller bara vistas i en lugn och naturnära miljö.

– Naturen är bra för oss alla och här får de som kommer hit en möjlighet att reflektera över livet, komma bort från vardagen några timmar och vistas i en kravlös miljö, berättar Boel Åkesson, som öppnar upp sin gård Änglarps lugn, den 1 februari.

Nur-gården Kluvhult och Britt-Marie Bjerre öppnade upp sin gård i augusti 2017. Hon ser tydligt att de patienter hon tagit emot gått mot ett bättre mående under sin vistelse på gården.

Varje grupp som kommer innebär 24 träffar på gården, tre gånger i veckan fyra timmar åt gången.

– Vi ställer inga krav på att deltagarna måste vara med på våra aktiviteter, man känner själv vad man vill och orkar med. Men vi märker att många efter några veckor gärna är med. Att få skapa med sina händer eller vara bland djuren har en läkande effekt, vilket vi ser tydligt, säger Boel Åkesson.

Som testgård innan Region Skåne inledde samarbetet med gårdarna så fick Boel Åkesson också chansen att att ta emot deltagare och hon beskriver mötet med de människor hon träffade som en av de bästa händelserna i sitt liv.

– Många av de som vistade på gårdarna tog sig efter vistelsen tillbaka till jobb eller annan sysselsättning, vilket var fantastiskt att se. Samtidigt är det viktigt att poängtera att vi är ett komplement till den övriga vården och vi agerar bara som lyssnande medmänniska på gården.

Både Boel Åkesson och Britt Marie Bjerre har dock jobbat inom vården i många år och har gått en rad kurser i bland annat i grön omsorg och trädgårdsterapi.

För att komma till en nur-gård krävs det dock att patienten själv önskar en remiss dit.

– Många läkare och patienter vet fortfarande inte att vi finns. Men vi hoppas nu att fler får upp ögonen för vilka effekter djur och natur faktiskt kan ha.

Publicerad 11 January 2018 13:00

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Indisk författare till Hässleholm

Janesh Vaidyas böcker har sålt i över 130000 exemplar bara i Sverige och har översatts till 6 språk och förra året lyssnade 4500 svenskar till Vaidyas föreläsning ‘Energize your life’ Den indiske författaren och ayurvedapraktikern föreläser på sin turné i år om vilka redskap vi ska använda oss av för att leva ett liv fyllt av energi.

– Jag har bjudit in honom till Hässleholm och det är fantastiskt att han kommer. Jag önskar att många får chansen att träffa och lyssna på honom, säger Heike Burenhult, arrangör och MediYogainstruktör i Hässleholm.

Den nya boken med titeln "Lev som du drömmer" är fylld med insikter och övningar för att kunna förstå sina tankar och känslor, allt för att man lättare ska kunna leva det liv du själv drömmer om.

– Janesh Vaidya är en oerhört populär föreläsare och bjuder som alltid på en blandning av allvar och skratt, aha-upplevelser i sina föreläsningar. Hans intäkter används delvis för att bjuda in en deltagare i varje stad till hans retreat i Kerala. En oförglömlig upplevelse med ayurvedisk mat, behandlingar och eget yogaprogram, berättar Heike Burenhult.

Den 22 oktober kommer han även till Kristianstad för en föreläsning.