Våld över nätet blir allt vanligare

HÄSSLEHOLM. För att belysa problemet med våld och hot via nätet så har nu Frida Kvinnojour, FN-föreningen och Mötesplats Ljungdala i Hässleholm gått samman och anordnat en föreläsning i ämnet, digitalt våld.

– Det här våldet kan jämställas med våld i nära relationer och är mycket mer utbrett än vad vi anar. Därför känns det väldigt viktigt att belysa hur stort det är problemet faktiskt är, säger Lotta Otterdahl, Frida Kvinnorjour i Hässleholm.

Hon har själv tidigare lyssnat på föreläsningen och hon beskriver ämnet som mycket mer utbrett än vad många vuxna tror.

– Jag tappade verkligen hakan när jag lyssnade på Gabriella Lunds föreläsning om digitalt våld. Det är vårt ansvar som vuxna att vi är medvetna om vad våra barn gör på nätet, menar Lotta Otterdahl.

Förr blev man retad på skolgården och nu har dessa tendenser flyttat in på sociala medier, på nätet och genom mobiltelefonerna och många unga utätts för hat, kränkningar och våld via dessa kanaler dygnet runt.

– Våra sociala medier har utvecklats till ett verktyg för hot och våld och lättheten att vara anonym gör att problemen bara ökar. Vi som vuxna måste veta vad vi ska göra för att kunna hjälpa våra barn som hamnat i en sådan här situation. Genom föreläsningen som riktar sig till vuxna och särskilt föräldrar är otroligt viktig när nu vår vardag ser ut som den gör.

Hon tror inte heller att alla människor idag är medvetna om att det som en gång lagts upp på nätet finns kvar. Och att problemet går allt längre ner i åldrarna.

– Både vi, FN-föreningen och Mötesplats Ljungdala jobbar mot samma mål, och digitalt våld är en del av det vi kommer i kontakt med allihop. Detta är första gången vi arrangerar något tillsammans men förhoppningen är att vi kan fortsätta med det för att öka vuxenansvaret.

Publicerad 31 January 2018 19:30

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag