Positiv respons på polisbesök

"Flera vapen och tips har redan kommit in"

HÄSSLEHOLM

. Polisen i Hässleholm och Östra Göinge väljer nu att ta sig ut bland invånarna. Med hjälp av ett ambulerande kontor kommer man varje vecka att besöka tätorterna runt kommunen.

Sedan december månad finns man på plats med det mobila poliskontoret i bland annat Osby, Lönsboda, Vittsjö, Arkelstorp och Hanaskog.

Rolf Paimensalo som är en av intiativtagarna ser redan ett stort intresse för tjänsten och det mobila kontoret har varit välbesökt.

– Ja det är ett bra sätt att bidra till ett trygghetsskapande arbete. Det har vi även sett tidigare, då man stannat med en vanlig polisbil. Många väljer att komma fram och prata och komma med tips eller liknande.

Redan i början av besöken så fick man in flera tips och man fick också in ett vapen vid ett besök i Osby, som inlämnaren ville få förstört. Och bara för några veckor sedan fick man in ytterligare fyra vapen i Lönsboda.

– Vi har nästan haft fler besök här än vad våra fasta polisstationer har och även om vårt mobila kontor inte ersätter de fasta stationerna så är det ett bra komplement, säger Rolf Paimensalo.

Tre poliser har nu tagit över ansvaret för det mobila poliskontoret Göran Svensson, Magnus Gustafsson och Anders Greger. De kommer framöver röra sig över hela området som en service till allmänheten.

– Vi ser att det finns ett behov av att prata med polisen och genom våra besök tror jag att det kommer att öka ännu mer. Detta ger oss också en personlig kontakt vilket är positivt, säger Göran Svensson.

Här finns polisens mobila kontor:

Ojämn vecka

Tisdag 10-12 Vittsjö, 13-15 Tyringe

Onsdag 10-12 Tollarp, 13-15 Degeberga

Torsdag Osby heldag

Jämn Vecka

Tisdag 10-12 Lönsboda, 13-15 Glimåkra

Onsdag 10-12 Sösdala, 13-15 Önnestad

Torsdag 10-12 Arkelstorp, 13-15 Hanaskog

Publicerad 07 February 2018 10:46

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Så gick det till när hönan blev en tupp

– Jag är van vid att ta hand om övergivna djur. Det var aldrig någon tvekan. Min man är också van, så han blev inte heller förvånad när jag kom hem med en kyckling, säger Linnéa Dickson.

Uttrycket ”att göra en höna av en fjäder” har vi nog alla hört talas om. Men hur fungerar det egentligen att göra en tupp av en höna?

Hemma på Linnéa Dicksons gård i Ljungarum utanför Sösdala finns det en rad andra djur som också en gång i tiden haft behov av ett nytt hem, bland annat en påfågel.

Den här gången var det alltså en något mindre fågel som behövde adopteras. Kycklingen fick namnet Sam-Ingrid, döpt efter de båda arbetskollegorna som hittade henne i parken.

– Både Sam och Ingrid är rödhåriga och hönan är rödhårig, det kan inte bli ett mer passande namn, säger Linnéa Dickson.

Sam-Ingrid hittades i parken under en av de allra varmaste dagarna förra sommaren. I vanlig ordning tog Linnéa Dickson tåget hem, med Sam-Ingrid i en kartong i knät.

Luftkonditioneringen fungerade inte på tåget.

– Det var så varmt att jag var tvungen att fläkta hennes ansikte med en broschyr. Jag ville ju inte att hon skulle tuppa av, säger Linnéa Dickson.

Det var så varmt att jag var tvungen att fläkta hennes ansikte med en broschyr. Jag ville ju inte att hon skulle tuppa av

Väl hemma på gården blev dagarna till veckor och veckorna till månader. Sam-Ingrid växte till sig rent fysiskt, men mentalt var hon undergiven. Hon kuvades av de andra hönorna som redan fanns på gården. Sam-Ingrid blev de andra hönornas hackkyckling.

– Hon blev biten i kammen av de andra hönorna. Det kan gå rätt brutalt till när hönor ska visa sin rang, säger Linnéa Dickson.

Innan jul hade Linnéa Dickson och hennes man besök hemma på sin gård. Hennes grannar var nyfikna på att få träffa den nya hönan.

Omdömet efter deras besök i hönshuset blev inte riktigt vad Linnéa Dickson hade förväntat sig:

– Hur fungerar det att ha två tuppar i samma hönsgård? Hur gör ni när de blir könsmogna?

Linnéa Dickson blev först paff, men den nya insikten fick mycket att falla på plats.

– Så klart borde vi ha insett redan från början att Sam-Ingrid var en tupp. Hennes, eller rättare sagt hans, kam var ju mycket större än de andras kam. Hela Sam-Ingrid var ju tre gånger större än de andra hönorna. Men vi var så vana att se honom som en hon. Han var ju dessutom så undergiven.

Det är inte vanligt att hitta övergivna hönskycklingar i parken, men däremot händer det att man hittar tuppkycklingar.

– Det är svårt ibland att se skillnad på tuppar och hönor när de är kycklingar. Det blir felköp ibland och då dumpas kycklingen när ägaren inser att de fått en tupp, förklarar Linnéa Dickson.

När Sam-Ingrid gick från att vara höna till att vara tupp förstod Linnéa Dickson ganska snart att hon var tvungen att adoptera bort honom.

– Det är så sorligt. Jag hade aldrig gjort mig av med honom om det inte var alldeles nödvändigt, men vår andra tupp var ju här först. Hönorna orkar bara med en tupp, det är fullt tillräckligt. Jag hoppas verkligen att han hittar ett bra hem.

Sam-Ingrid kommer att saknas av de andra djuren på gården i Ljungarum, inte minst av Ellis, som är en tam liten anka. Ellis har ett eget instagramkonto, där Sam-Ingrid också figurerar ibland:

”Ellis the duck boy and friends”.

Lokaltidningen har lovat att hjälpa till att hitta ett nytt fint hem åt Sam-Ingrid:

Finnes: En tupp i sina bästa år; väldigt vacker, trevlig, lugn, klappvänlig, medgörlig och människokär.

Sökes: Ett varmt välkomnade hem där de fyrbenta vännerna sätts i första rummet och där människorna aldrig säger nej till en pratstund med djuren. Det får gärna finnas hönor i hushållet, så att Sam-Ingrid har någon att mysa med.