Allt fler pappor väljer att ta ut föräldraledigt

HÄSSLEHOLM

. Papporna tar ut allt mer föräldraledighet i Hässleholm visar den senaste statistiken. Men det dröjer dock ett bra tag innan man är uppe i en jämställd siffra där man delar föräldradagarna lika, närmare bestämt nästan femton år.

Ökar pappornas föräldraledighet i samma takt som nu så räknar man nämligen med att Hässleholm når en 50-50-fördelning år 2032.

Med dessa siffror så ligger Hässleholms kommun på ungefär samma nivå som snittet i Skåne län, men lägre i jämförelse med övriga landet. I hela Skåne län tar papporna ut runt 26 procent av dagarna, i riket 28 procent.

För Hässleholm har dock siffrorna ökat det senaste året, då antalet pappor som tog ut föräldraledighet ökade med 1,2 procent i kommunen.

Fyrabarnspappan Tobias Wennerlund från Hässleholm är just nu föräldraledig, vilket han brukar passa på att vara under vintern, när jobbet som stensättare inte går att utföra.

– Min fru har tagit de flesta dagarna men jag har också varit hemma en del. Jag tror att barnen behöver sin mamma de första månaderna men sedan tycker jag det är bra att man som pappa också tar föräldraledigt. Vi har tagit det lite som det kommer och det har fungerat för oss. Och jag märker att många av våra vänner också tar pappaledigt i större utsträckning, säger Tobias Wennerlund.

Malin Levin har varit föräldraledig med barnen i åtta år och trivs med det.

– Jag har nog haft lite svårt att släppa barnen och nu har vi bestämt att vår minsta som är ett och ett halvt år ska börja förskolan när han är tre. Så det blir föräldraledigt ett tag till. När Tobias är hemma passar vi på att vara hemma samtidigt.

Mia Jönsson och Lena Bengtsson, förskollärare på Familjens hus och deras Öppna förskola märker en stor skillnad i antalet pappor som besöker verksamheten nu jämfört med för några år sedan. Och har dessutom pratat om att starta pappagrupper. Något de dock la åt sidan då de anser att alla istället ska vara välkomna alltid.

– Vi hör att ämnet föräldraledighet diskuteras mycket här i lokalerna och för de flesta är det numera fullt naturligt att papporna också tar en del av föräldraledigheten, säger Mia Jönsson.

Enligt Lena Bengtsson har man dagligen pappor på besök med sina barn på öppna förskolan.

– Det är bara positivt med blandade grupper och idag är det lika naturligt att det kommer pappor som mammor.

Enligt förklarar Niklas Löfgren som är familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan så är den största förklaringen till uttaget av föräldradagar föräldrarnas utbildningsnivå. Ju högre utbildning desto mer jämt fördelas dagarna. Speciellt om mamman har en högre utbildning och universitetsstäder tenderar att ligga högre i statistiken.

– Den utvecklingstakten vi haft under de senaste åren bygger i hög grad på politiska reformer som gjort uttaget mer jämställt. Man kan anta att det kommer krävas nya reformer för att upprätthålla samma ökning, säger Niklas Löfgren till Newsworthy.

Han tror att tillväxten kommer att mattas av, men att en 60-40-fördelningen skulle kunna vara en rimlig målsättning om tio år.

Publicerad 09 February 2018 11:52