Alla 16-åringar erbjuds feriejobb

HÄSSLEHOLM. Den satsning man gjorde i fjol, att ge alla ungdomar födda 2002 möjligheten till feriearbete fortsätter även i år. Vilket innebär att minst 230 ungdomar kommer att erbjudas kommunalt sommarjobb.

Alla undomar, födda 2002 kan nu söka feriearbete för första gången i år och garanteras dessutom ett arbete om ansökan görs senast den 4 mars.

Enligt Jörgen Bergvall, verksamhetschef på Arbetsmarknadsenheten så var intresset i fjol väldigt stort och man hoppas på ett liknande intresse även i år.

Förutom platser inom äldreomsorg, barnomsorg och vaktmästeri, fortsätter man i år också med satsningen på gatumusikanter och sommarlovsentreprenörer. Ungdomar som kan spela ett instrument eller sjunga kan ansöka om att bli gatumusikant, och få spela och sjunga på stadens gator och torg under två veckor i sommar. För de ungdomar som vill prova på att driva företag kan man ansöka om att bli sommarlovsentreprenör. Och förutom att ge unga sommarjobb så hoppas man få upp ungdomarnas intresse för de yrkena som finns i den kommunala verksamheten.

– Ja, man kan väl säga att det är halva syftet, att ge unga en arbetslivserfarenhet men också för att säkra vår framtida kompetensförsörjning, säger Malin Elfgren, samordnare på Arbetsmarknadsenheten.

Även de ungdomar som födda 2001 kommer få en extra möjlighet till feriearbete genom det man kallar Bonuschansen där ungdomar kan söka sommarjobb på ett privat företag, förmedlat av kommunen.

– Vi jobbar just nu för fullt med att kontakta företag som kan vara aktuella och detta blir tredje året som vi kör Bonuschansen.

Budgeten på 1,2 miljoner hoppas man i år ska utökas med bidrag från regeringen precis som i fjol.

–Ja, bidraget var väldigt välkommet. De 200 000 gjorde att vi kunde ge ännu fler ungdomar chansen till feriejobb i fjol. Dock kom det väldigt sent i fjol och jag vet att det finns önskemål från fler kommuner att det ska skyndas på om det blir aktuellt även i år, säger Malin Elfgren

Publicerad 13 February 2018 00:00