Markans besökare blir arrangörer

HÄSSLEHOLM

. Över 11 000 ungdomar i Hässleholms kommun har under februari månad fått ett personligt vykort i brevlådan, med uppmaningen att komma in med tips om vad man skulle vilja händer på Markan. Och flera tips har redan börjat att trilla in.

Detta är den största satsningen någonsin från Markans håll för att få ungdomarna i kommunen att engagera sig i Markans evenemang och programinnehåll. Samtliga ungdomar i åldrarna 13-30 år har fått ett adresserat personligt vykort med uppmaningen att komma in med idéer och tips på vad man skulle vilja arrangera eller visa upp.

– Markan är ett bra hus och vår tanke med utskicket är att få fler ungdomar att engagera sig i våra arrangemang. Tanken är att allt från utställningar till föreläsningar och konserter ska arrangeras av ungdomarna själva men med stöttning av oss, säger Chatarina Wilgotsson, enhetschef Markan.

Och idéerna har inte uteblivit. Enligt Chatarina Wilgotsson har det redan kommit in flera bra förslag och det första bokades in direkt.

– Ja, det var bland annat en kille som hörde av sig och ville hålla en föreläsning om psykisk ohälsa, så den har vi bokat in. Sedan kommer vi att boka in evenemang efter hand som de kommer in. Ingen idé är för liten för att förverkligas. Det är snarare tvärt om i så fall. Men då får vi försöka anpassa det så att det passar här på Markan. Vi tror på att är det något man brinner för så blir det också ett bra evenemang.

Chatarina Wilgotsson är övertygad om att det går att få ett mycket mer levande ungdomens hus än vad det är idag med hjälp av ungdomarna själva.

– Jag tror det finns många tankar och idéer bland våra ungdomar som kan förverkligas. Det här huset ska vara för våra ungdomar, av våra ungdomar, tillsammans med våra ungdomar och vi hoppas kunna ha en rad evenemang här under våren. Vi står för lokal och teknik, erfarenhet och kompetens och de står för idéer och genomförande.

Linda Nordqvist är en av de ungdomar som ofta besöker Markan och ser positivt på satsningen.

–Jag tror att det är många ungdomar som har idéer men inte haft resurserna till att förverkliga dem. Så detta är ett bra initiativ. Jag har pratat lite med personalen om att ha en sykväll där vi kunde sy och laga kläder. Jag har gått en textilutbildning och skulle gärna hålla i en sådan kväll, berättar Linda Nordqvist.

I maj väntar sedan en repris av förra årets Markandag, då man ordnar en rad aktiviteter, hantverk och musik. Och Markans egen musikklubb Klubb Casa har också dragit igång, där man planerar för ännu fler konserter med målsättning att lycka den yngre ungdomspubliken.

Publicerad 28 February 2018 07:30

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag