Ann i Hässleholm och pratar om författarskapet

HÄSSLEHOLM.

Författaren och åsiktsmaskinen Ann Heberlein är inte rädd för att säga vad hon tycker, trots att det ibland trampar någon på tårna. Den 22 mars kommer hon till Kulturhuset i Hässleholm och berättar om sitt författarskap.

Hon slog igenom 2009 med den uppmärksammade boken "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva" och har skrivit ett flertal böcker på teman som hämnd, förlåtelse, ondska och kränkningar. Hon forskar i ämnet etik och har bestämt sig för att ge sig in i politikens värld på riktigt i år.

Vad kommer publiken att få ta del av under föreläsningen?

– Jag kommer att prata om mitt författarskap och det kommer självklart att finnas tid till frågor också.

Vem är Ann? Kan du beskriva henne med tre ord?

– En envis, tänkande och glad människa.

Många av dina böcker handlar om hämnd, förlåtelse och ondska, livet helt enkelt. Vad är det som har fått dig att brinna så för dessa ämne?

– Det är hela mitt yrkesliv som handlar om detta. Jag har odlat ett intresse för dessa frågor hela mitt liv. Det kändes lite som att jag hittade hem här i dessa ämne.

Du har också titeln etikforskare, vad är etik för dig?

– Etik är en akademisk bild av vår disciplin. Hur ska vi leva, vad är rätt och vad är fel. Det etiskt fenomenet kan vi lägga på alla händelser egentligen och det är få handlingar vi utför som inte har en etisk reflektion. Vi lever också i en tid som hela tiden ställer nya krav på oss. Vi förväntas ta ställning till mycket som vi inte vet något om, även där kommer etiken in. Men det är ett väldigt spännande ämne och alltid aktuellt ämne.

För tre år sedan turnerade du med föreställningen "Livet, döden & meningen med allt” , vad är egentligen meningen med allt?

– Jag tror deltagandet är meningen, att vi faktiskt får vara delaktiga. Relationer till varandra, att vi betyder något för andra. Att få vara frisk så att man kan uppnå de mål man tycker är väsentliga.

Förra året berättade du att du skulle kandidera till Riksdagen för moderaterna? Står beslutet fast?

– Ja, jag står fast vi det. Jag kommer att kandidera till Lunds kommunfullmäktige och Riksdagen. Jag har sysslat med opinionsbildning i mina texter i 20 år. Men besluten fattas inte på tidningssidorna utan i Riksdagen och där vill jag vara med och påverka.

Publicerad 01 March 2018 08:36

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag