Unga får en chans att driva eget företag

HÄSSLEHOLM

. Under tre veckor i sommar får ungdomar i åldrarna 15-20 år och boende i Hässleholm möjligheten att bli sommarlovsentreprenör. Vilket innebär en chans att driva sitt eget företag med stöttning av projektledare.

Projektet har funnits sedan 2016 i Hässleholm och nu har även Östra Göinge blivit en del av projektet och kommunerna har inlett ett samarbete för att öka möjligheterna för orternas ungdomar. Möjligheten att söka är öppen till och med den 15 april och för den som drömmer om att få prova på att driva sitt eget företag är det fritt fram att söka en av de 20 platser som erbjuds i sommar.

– Ja, man behöver egentligen inte ha kommit så långt med sin idé. Vissa är dock i princip helt klara med sin idé och ser detta som en möjlighet att köra igång, andra har en idé men den kan komma att ändras under veckan. Det som underlättar är om de som söker har ett driv och ett intresse för entreprenörskap, säger Andreas Roxhag som är ansvarig i Hässleholm tillsammans med Noah Månsson.

De som blir uttagna kommer att få en sex dagar lång utbildning på Young Innovation HUB i Broby och Hässleholm och ett startkapital på 2000 kronor för att sedan kunna driva sitt företag under minst tre veckor i sommar.

– De första dagarna använder vi till att få ihop gruppen, bolla idéer och inspirera. Så småningom ges de tid att sätta en affärsidé och spika en affärsplan. De får lära sig grunderna i företagande, prissättning, marknadsföring, bokföring, vilka tillstånd som krävs och så vidare. Vi handledare håller i en del och kommer att finnas till hands även i sommar men vi bjuder även in entreprenörer, inspiratörer och gör besök på banken.

Hur har intresset sett ut tidigare år?

–Vi har haft mellan 13-20 ungdomar tidigare och siktar såklart på 20 i år som är max. Det har varit fantastiska ungdomar de andra åren. Ungdomar som bubblat av idéer och som haft ett fantastiskt driv och engagemang. Vad som är kul är att de som tidigare varit sommarlovsentreprenörer gärna ställt upp för att marknadsföra satsningen kommande år. Vi tar även in de äldre sommarlovsentreprenörer under introduktionsveckan för att inspirera de nya entreprenörerna.

Publicerad 06 March 2018 12:39

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag