Backagårdens trädgård utvecklas och rustas upp

FINJA.

När Patrik Holmén nu tar över Backagårdens trädgård så förverkligar han drömmen att utveckla företaget men samtidigt bevara den unika och anrika handelsträdgårdens 80-åriga historia.

Från att ha varit en renodlad handelsträdgård med fokus på blommor, växter och grönsaker så har Patrik Holmén planer på att redan till sommaren öppna upp Backagårdens café och minizoo.

– Min tanke är att här ska finnas något för hela familjen. Tanken är att ses som ett utflyktsmål, där barnen kan hälsa på ankor, hönor, getter och minigrisen som bor här, att man ska kunna ta en fika, samtidigt som man besöker butiken.

Under det senaste året har Patrik också renoverat och rustat upp äldre möbler i shabby chic-stil som nu i vår när han tar över också finns till försäljning.

– Jag har många planer för handelsträdgården och jag tycker verkligen att Finja behöver ett utflyktsmål för alla åldrar. Och det är mitt mål att jag ska skapa här när jag nu tar över efter min svärfar.

Patrik blev Finjabo för drygt 10 år sedan och har under åren insett att Finja har en historia värd att bevara. Enligt historikerna var det här man hittade landets första aktivitet av människor och handelsträdgården, Backagården som byggdes på 30-talet bär på mycket historia.

– Vi har en rad stammisar redan idag men jag hoppas kunna få hit även de yngre kunderna och även om jag kommer att behålla den unika känslan så kommer jag att modernisera byggnaderna och försöka jobba på att förvandla stället till en trädgård som inte är fullt lika säsongsbetonad. Nu kör vi snart gång med vårblommorna men jag hoppas genom en större butik och med möbler också kunna förlänga säsongen, vilket krävs för att få en sådan här verksamhet att gå runt.

Han är medveten om att det blir allt svårare att driva butiker i de mindre byarna och ser själv hur dessa försvinner en efter en.

–Storstäder, gallerier och näthandeln tar över allt mer och det är självklart något som oroar. Men jag vill så gärna att det här unika stället ska få leva vidare.

Inför 2019 är EU-bidrag sökt för att då kunna satsa ordentligt på det yttre samt på cafédelen. Och när Patrik avslöjar sina drömmar om framtiden så finns barnkalas, ett eget bageri egen kvarn med tillgång till färskmalet mjöl, osttillverkning och försäljning av närproducerat kött med i planerna.

– Ja, det hade verkligen varit en dröm, att få ha alla verksamheter på ett och samma ställe här på Backagårdens trädgård.

Ja, drömmar, planer och ambitioner finns. Nu väntar Patrik Holmén bara på att kunna förverkliga dem.

Publicerad 08 March 2018 09:10

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag