Nostalgi upptäcktes under golvbrädorna

TYRINGE.

När Rolf Strand i Tyringe skulle renovera hallen fick han en nostalgisk återblick. Under hallgolvet låg nämligen bland annat gamla Stockholmstidningen och Skånska Dagbladet från 1926.

– Ja, det var inget tal om nättidning på den tiden, konstaterar Rolf Strand.

Han rev upp flera lager golv när det var dags att renovera den lilla hallen i villan i Tyringe för några veckor sedan. Lager av korkmatta, papp, masonit och brädor revs upp innan man nådde botten som täcktes av flera lager med gamla tidningssidor. Tidningssidorna innehöll dessutom en rad udda annonser när han tittade närmare på innehållet.

–När jag började läsa på sidorna tyckte jag genast att det verkade intressant eftersom jag tidigare fått reda på att huset är byggt 1930. Det finns tidningssidor från 1926 till slutet av januari -31. Så troligen är golvet lagt då i slutskedet på bygget och jag gissar att man har lagt tidningar där för att kanske dämpa ljudet eller som någon form av utjämning, berättar Rolf Strand.

Tidningssidorna innehöll dessutom en rad udda annonser när han tittade närmare på innehållet. Allt från annonsering efter pigor till efterlysningar.

– Ja, det är väldigt mycket roliga annonser mest efter pigor och jungfruar, helst med vana att mjölka kor. Ibland tror jag att annonserna var en kombination av en kontaktannons och eftersökning efter en flicka. Någon har tydligen slut på matkassan för hon annonserar efter att få låna hundra kronor. Så här finns mycket att läsa som är ganska konstigt och roligt om man jämför med dagens tidningar.

Totalt har Rolf hittat ett 30-tal sidor och han gissar att resten av huset kan gömma mer nostalgi under träplankorna. Där ligger det dock i tryggt förvar tills vidare.

Publicerad 13 March 2018 00:00

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag