Kommunpolis positiv till tydligare mobillag

HÄSSLEHOLM

. Sedan den 1 februari gäller förbud mot mobilprat vid bilkörning. I Kristianstad och Hässleholm har man tagit ett tiotal mobilpratande förare hittills som brutit mot den nya lagen. Trafikpolisen i området tror att många tänkt till och minskat på mobilanvändandet i bilen.

Enligt den nya lagen får du som förare inte använda mobilen eller annan kommunikationsutrustning om du håller den i handen när du kör ett motordrivet fordon. Pratar du i mobiltelefon när du kör bil väntar böter eller i värsta fall indraget körkort. Har du nyligen tagit körkortet kan du dessutom tvingas ta om det.

– Jag tror att många tänker till en extra gång. Andra svarar säkert när de kör bil av ren reflex. Man är van att vara tillgänglig dygnet runt, säger Bengt Erik Lindh, trafikpolischef för Södra Östra Götaland, som innefattar både Kristianstad och Hässleholm.

Om det skett en minskning av mobilanvändandet i landets fordon är dock svårt att avgöra, då man innan lagen trädde i kraft inte gjort någon kontroll på hur mobilrattandet såg ut då.

– Vi har dock fått se undersökningar från andra länder där det råder totalförbud och där förbudet haft långt i från önskad effekt.

Bengt Erik Lindh tror dock att användandet där man sms;ar och tittar på sociala medier under bilkörningen har minskat och poängterar också att det är säkerheten som sätts på spel när man inte är fullt observant på trafiken.

– Ja, det här felbeteendet är inte okej. Vi har ju sett förare som missat både hastighetsskyltar och väjningsplikt, det är inte särskilt ovanligt. Samtidigt tror jag att många idag använder sig av handsfree eller har bilar som är utrustade med den tekniken så att de slipper hålla telefonen i handen.

En del förare har uppmärksammats bryta mot lagen redan och har då fått ett ordningsförläggande på plats som skickas vidare till åklagare. Samtliga har dock erkänt på plats och blivit bötfällda med 1500 kronor.

– Den nya lagen är en klar förbättring, här tydliggörs förbudet, gör det enklare för alla att förstå vad som gäller. Vi har lättare för att lagföra när vi ser att föraren håller i mobilen vid färd, säger Veronica Gustafsson, kommunpolis i Hässleholms kommun.

Man är i Hässleholm också så aktiv man kan i arbetet att motverka brott.

– Ja, patruller ute har en hög ambition med sitt arbete, säger Veronica Gustafsson.

Man har än så länge inte haft några riktade kontroller på vägarna i närområdet men enligt Bengt Erik Lindh så jobbar man en del med civil bevakning i trafiken, där man även stannar de som pratar i mobiltelefon.

– Vi stannar dem vi upptäcker i den löpande verksamheten men det är möjligen att vi kommer att ha riktade kontroller längre, det är dock inget vi planerat än så länge.

Publicerad 28 March 2018 15:00