Nya regler för A-traktorförare väntar

HÄSSLEHOLM.

Om några veckor väntar nya regler för landets A-traktorförare. Då blir det nämligen lag på att dessa måste kontrollbesiktigas. Kontrolleras de inte innan den 20 maj väntar körförbud.

Något som A-traktorföraren Nellie Hansson i Broby ser positivt på.

– Det blir säkert jobbigt för de som har fordon som inte är lagliga, de som kör med dubbla växellådor eller de som satt in en spärr som gör att de går snabbare. Men jag tycker att det blir bra eftersom de A-traktorer som kör på vägarna blir säkrare, säger Nellie Hansson.

Anledningen till att man nu inför besiktningen är just för att öka säkerheten på vägarna. EPA-traktorn går redan under liknande regler och nu införs det samma för A-traktorn då man på Transportstyrelsen hänvisar till att både A-traktorn och EPA-traktorn är en bil i grunden, trots att den byggts om.

I Skåne finns det enligt Transportstyrelsen 1503 A-traktorer registrerade och inte ens ett hundratal av dessa är kontrollbeskitigade. Det innebär med andra ord att en rad A-traktorägare bör bege sig till besiktinigen för att kunna fortsätta köra sitt forden.

Nellie Hansson läste om den nya lagen på facebook och har precis besiktigat sin A-traktor. Hon haköpte den för 1,5 år sedan och använder den mest till att köra till kompisar på fritiden och att mecka med den när hon har tid över.

Lukas Karlsson i Tyringe är också positiv till att säkerheten höjs. Samtidigt tycker han att A-traktorn borde få köra snabbare än de får idag.

– Man borde få ha mer än två växlar då de dricker väldigt mycket på lagliga varv. Man borde införa en ny lag där man får köra lite snabbare och då kan ligga på mindre varv i 30. Med laglig körning drar A-traktor över en liter milen, berättar Lukas Karlsson som planerar att besiktiga sitt fordon innan den 20 maj.

A-traktorer ska besiktas

    första gången senast 48 månader efter den månad då den togs i bruk för första gången.

    därefter senast 24 månader efter den månad då dess föregående godkända

    kontrollbesiktning utfördes.

Om man nyregistrerar en A-traktor innebär det inte automatiskt att den ska besiktas efter 48 månader – det är åldern på ursprungsfordonet som avgör när det ska besiktas.

Publicerad 13 April 2018 15:30

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag