En bit av Missisippi i Vinslöv

Krokodilerna ser ut att trivas i sitt nya hem

VINSLÖV.

Ola Oscarsson och Maria Örnberg utanför Vinslöv kan numera titulera sig alligatorägare. I julas kom djuren på plats som främst ska fungera som husdjur till familjen men också för forskning.

– När jag kom i kontakt med Lunds universitet så var min tanke att köpa in kajmaner till gården. Men efter att ha pratat med universitetet så föreslog de ett samarbete om jag skulle kunna tänka mig alligatorer. Och för mig var det ingen större skillnad så jag tänkte, varför inte, berättar Ola Oscarsson.

Sedan i höstas har man på Lilla Bondgården utanför Vinslöv arbetet med att iordningställa ett alligatorhus med rätt luftfuktighet och lagom värme för att Mississippi-alligatorerna ska kunna flytta in. Precis innan jul transporterades de från djurparken "Crocodiles of the world" i England och har på kort tid gjort sig hemmastadda i sitt nya hem.

– Jag har förstått att alligatorer är smart djur. De har alla olika personlighet och lyssnar redan på sitt namn. Det är häftigt. Och tack vare forskarna som är här ungefär en gång i veckan lär jag mig nya saker hela tiden, säger Ola Oscarsson.

Han gick också en krokodilskötarutbildning i England precis innan djuren kom och de sex alligatorerna, Betsla, Ivar, Kåra, Siggi, Tokje och Gudrun är alla 4-5 år gamla och mellan 120-160 centimeter långa.

– De kan bli runt fyra meter långa men växer väldigt långsamt och kan bli runt 90 år gamla. Så de kommer alla att överleva mig men jag får väl se till att mina barn blir djurskötare så att de kan ta över så småningom, säger Ola Oscarsson med ett leende.

Stephan Reber är en av forskarna som studerar djuren på Lilla Bondgården och det man tittar på är främst sättet de äter på och hur de använder hjärnan.

–Vi ser också ett samband mellan alligatorn och de äldsta flygande djuren vi har här på jorden. Därför undersöker vi också likheterna mellan dessa två djur som faktiskt har fler likheter än man kan tro. Att man har flera av de djur man forskar på här på gården underlättar vårt arbete betydligt, säger Stephan Reber, forskare, Lunds Universitet.

Forskarprojektet ligger på 1,5 år men det finns en möjlighet att det förlängs.

– Jag var skeptiskt först att ha folk här för att utföra en massa tester. Men jag har insett att de gör ett otroligt jobb och det är fantastiskt roligt att ha dem här. De är experter som kommer från hela världen och det är väldigt roligt för en djurnörd som mig, säger Ola Oscarsson.

Drömmen hade varit att kunna öppna upp gården för allmänheten men det är än så länge bara en dröm och ett framtida mål.

–Det krävs en hel del tillstånd för att få visa upp djuren för besökare. Men den dagen jag känner mig redo för det så kommer jag att skicka in en ansökan till Länsstyrelsen om tillstånd att öppna upp för allmänheten. Skulle de säga nej då så har jag ändå världens häftigaste hobby.

Publicerad 20 April 2018 15:56

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag