Boende trött på biltrafik på tomten

VANKIVA

. För fyra år sedan flyttade Daniel Sandquist och hans sambo in på gården i Vankiva. De visste inte då att många använde deras tomt som genomfart. Vilket de nu börjar bli ordentligt trötta på.

– Ja, vi insåg ganska snabbt när vi flyttat in att man använde vår tomt som genomfartsled för att ta sig till väg 117. Vilket självklart inte är okej. Marken har alltid varit privat mark och den grusväg man kör på är privat väg. Dessutom har vi hundar och barn som rör sig på tomten. Och att behöva vara rädd att bli påkörd på sin egen tomt känns inte rätt, säger Daniel Sandquist.

För att ta sig till väg 117 genom familjens tomt krävs det att man kör en bra bit på deras uppfart och att man passerar både hundgård, verkstad och boningshus och slutligen kör över familjens parkering för att nå stora vägen. Och det rör sig både bilar, cyklister och gående som inte förstått att marken är privat.

– De som bodde här innan hade en bilverkstad tidigare längs med 117 men det har aldrig varit någon genomfartsled och det har alltid varit en privat tomt.

Tomten som avslutar Mossvägen i Vankiva är på 4000 kvadratmeter och trots att Daniel Sandquist påtalat på lokala Facebooksidor att han gärna vill få ett slut på körningarna i hans trädgård så tar sig människor fortfarande friheten att använda hans tomt som genväg.

– Det finns en skylt i korsningen innan huset sedan ett halvår tillbaka att detta är en återvändsgata som saknar vändzon så de har liksom ingen anledning att köra på gatan alls om de inte bor här eller ska hälsa på någon. Det blev något lugnare sedan skylten kom upp men vi får fortfarande ovälkomna gäster som gärna använder marken som genväg.

Familjen har nu tröttnat på de bilförare som försöker gena och vet inte mer vad de ska göra mer för att få ett slut på det.

–Det syns tydligt att detta inte är en allmän väg så egentligen förstår jag inte vad de gör här. Jag är så trött på det, så de som kör in här brukar få höra det. Och man kan väl säga att de inte brukar komma tillbaka igen. Men jag ska inte behöva springa som vägvakt på min egen tomt. Vår förhoppning är att folk nu slutar köra här så att vi kan vara ute utan risken att bli påkörda eller behöva hålla barnen instängda för att det ska hända något, säger Daniel Sandquist.

Publicerad 30 April 2018 09:20