Föreställning om svartkonst i Göingeskogarna

ÖSTRA GÖINGE. På 1700-talet sägs det ha använts svartkonst i Göingeskogarna. Om detta handlar Neringens Bok som nu också blir en teaterföreställning. Den 25,26 och 27 maj spelas föreställningen utanför Bygdegården i Immeln och den 1 juli väntar föreställning i Tiansgården i Bromölla och den 18-19 augusti spelar man i Lönsboda.

– Ja, i Göingeskogarna vid några stora stenblock i rågången mellan Strönhult och Björkhult lär några män ha träffats på 1700 - talet och här även fått undervisning av självaste djävulen i svartkonst och magi. Föreställningen har vi dock tänkt ska utspela sig i ett vägskäl i slutet av 1800-talet och handlingen kretsar kring Per Svensson, kallad Neringen, berättar Lena Pearson manusansvarig och är den som också bearbetat handlingen inför föreställningen, tillsammans med Lars-Åke Ljungdahl, Marcus Enochsson och Anton Herrström.

Pjäsen skildrar livet som det var i de mörka skogarna på 1800-talets slut och tanken är enligt Lena Pearson att bevara och sprida en del av den kultur som är kännetecknande för trakten.

– Vi vill skildra den med humor och glädje, så att man känner att denna tid inte bara var svårigheter och hårt arbete. Dans i vägskälet var också ett naturligt inslag efter arbetsdagens slut och ett av de glädjeämnen man gärna unnade sig själv och andra.

Publicerad 03 May 2018 00:00