Rekordår när det gäller pant

HÄSSLEHOLM.

I snitt pantade vi under förra året 183 förpackningar per person vilket innebär omkring 1,85 miljarder burkar och PET-flaskor sammanlagt. I Hässleholm ligger man dock något under genomsnittet.

I Hässleholms kommun pantade man i snitt 174 burkar och flaskor per person under fjolåret och i Kristianstad ligger siffran på 175. Bäst kommun i Skåne län är däremot Åstorp där man i snitt pantar 404 burkar och PET-flaskor per person och sämst är Bjuv där man bara pantar 83 burkar per person. Snittet innebär dock att runt 85 procent av de flaskor och burkar som säljs pantas.

– För många kommuner som ligger lägre än snittet kan det vara så att kommuninvånarna kanske handlar och pantar i grannkommunen och hjälper upp pantningen där. Men om det beror på detta just i Hässleholm vet jag inte, säger Katarina Lundell kommunikationschef för Pantamera vid Returpack.

Den senaste SIFO-undersökning visar också att svenska folket är nöjda med det pantsystem som används i butikerna. En viktig del av arbetet för Pantamera och alla butiker som har pantautomater är just att se till att det är enkelt, lättillgängligt och trevligt att panta.

Enligt Katarina Lundell så har man också de senaste åren arbetat tillsammans med butikerna för att kunna byta ut samtliga gamla pantmaskiner i landet, ett arbete som nyligen slutförts.

– Att svenska folket är så bra på att panta sina burkar och flaskor innebär att nästan 17 000 ton aluminium och drygt 20 000 ton PET-material har återvunnits och kan bli till nya burkar och flaskor, om och om igen, berättar Katarina Lundell.

Publicerad 03 May 2018 00:00