"En möjlighet att komma närmare djuren"

Andreklassare erbjuds gårdsbesök

HÄSSLEHOLM

. De senaste två månaderna har andraklassare i bland annat Hässleholm, Osby, Kristianstad, Östra Göinge och Hörby fått möjligheten att uppleva en dag tillsammans med djur.

Över 3000 barn i regionen har tagit chansen och har fått en dag med gårdens djur. Projektet "En dag med gårdens djur" är ett projekt som Sparbanken Skåne med ägarstiftelser står bakom. I år är även Skånes Djurpark delaktiga. Projektet startades ifjol med besök på naturbruksgymnasium i Skåne och nytt för 2018 är möjligheten att tillbringa en dag på Skånes Djurpark i Höör.

– Skolklasserna kan i år välja mellan att antingen delta på Skånes djurpark och uppleva bondens vardag där eller att besöka ett lantbruksgymnasium i Skåne, exempelvis Önnestad berättar Kristian Svensson,pressansvarig Sparbanken Skåne.

Enligt Anna Blinkowski, zoologisk chef på Skånes Djurpark, så får barnen under dagen vara med och mata djuren hjälpa till med vårsådden och inreda insektshotell för att bjuda in gårdens vilda grannar. På så sätt hoppas man skapa förståelse för hur kretsloppet på bondgården hänger samman men också för att bygga en relation till djuren.

Inbjudan har gått ut till samtliga skolor i Eslöv, Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Kävlinge, Lund, Osby, Simrishamn, Sjöbo, Staffanstorp, Svalöv, Tomelilla, Ystad och Östra Göinge och riktar sig till de elever som går i årskurs två. Och genom att sparbanksstiftelserna står för transport till och från djurparken och aktiviteterna på plats hoppas man också kunna skapa möjlighet för fler barn att få uppleva de svenska djuren på nära håll.

Intresset från Hässleholms skolor har varit stort och cirka 300 elever i årskurs två har de senaste två månaderna tagit del av projektet.

– Ja, det är allt från skolor centralt till skolor i många av kransorterna som från Tormestorp, Tyringe och Västra Torup. Det är en trevlig dag där alla har möjlighet att följa med oavsett bakgrund. Förra året var jag på plats i Önnestad när barnen kom med bussarna. När jag åkte därifrån var jag uppfylld av den sprudlande glädje och nyfikenhet som barnen visade. En del bodde själva på landet medan andra inte hade en aning om var mjölken kommer ifrån eller hade varit nära bondgårdens djur, berättar Gunilla Bengtsson, bankchef Hässleholm/Osby.

Publicerad 04 May 2018 13:26