Nya skatebanan ska minska olycksriskerna

HÄSSLEHOLM

. Många skateboardåkare på ramperna i Stadsparken i Hässleholm har gjort det svårt för de yngre kickbikeåkarna att komma till. Därför har nu kommunen köpt in en pumptrackbana anpassad just för sparkcyklar.

–Ja, för att undvika konflikter och framför allt olyckor har vi nu monterat upp en 37 meter lång bana. Efter att ha sett en liknande bana i Lund så kände vi att en sådan skulle passa bra här i Hässleholm, säger Gunnar Svärd, Tekniska förvaltningen Hässleholms kommun.

Den nya banan är relativt låg och ovalformad. Tanken är att alla åkare kör åt samma håll. Vilket minskar risken för olyckor.

–Det har blivit väldigt populärt att använda sig av skateparken, vilket såklart är roligt. Många åkare är dock väldigt unga och vi vill minimera olycksrisken. Dessutom kör skateboardåkarna betydligt snabbare och de större ramperna är anpassade för just skateboardsåkning.

Pumptrackbanan står dock i Stadsparken endast på prov. Om den ska stå kvar där eller flyttas till en annan plats är inte bestämt. Eftersom den går att montera ner och förflytta så finns det möjlighet att enkelt flytta på banan.

– Ja, vi har satt den här för att testa om det är det bästa stället. Så vi får se. Men vi hoppas att den ska uppskattas och bli lika välanvänd som de övriga ramperna.

Rampen som kostade runt 190 000 kronor sattes upp i början av maj och får banan positiv respons så finns det möjlighet att bygga ut den ytterligare.

– Banan går att bygga till om man önskar. Blir den väldigt populär är det inte omöjligt att vi gör det. Och placeringen är som sagt på prov. Det är möjligt att det finns bättre placeringar än just Stadsparken, säger Gunnar Svärd.

Publicerad 04 May 2018 08:48