Husvagn blir brickbandsmuseum

VITTSJÖ.

Genom sitt lilla brickbandsmuseum i Vittsjö hoppas Malene Langborg att fler ska minnas den slöjdhistoria som hade sin storhetstid på 60- och 70-talet, då de flesta kök pryddes av ett brickband med tillhörande bricka som hängde på väggen.

Hon började själv samla på brickband för några år sedan efter att ha hittat ett band som påminde om hennes farmor på en loppis.

– Det hängde ett brickband i de flesta hem förr i tiden och jag tycker att dessa band är otroligt vackra. Varje band är helt unikt då kvinnorna själva broderade sina band så som de ville ha det i just sitt hem. Och när jag nu samlat på mig ett hundratal brickband så vill jag gärna dela med mig av den här slöjdhistorian, berättar Malene Langborg.

Malene som själv bor i en husvagn bestämde sig då för att en husvagn som museum hade fungerat bra och med ett eget husvagnsmuseum så öppnar hon nu upp dörren för allmänheten helgen den 9-10 juni i Truedatorp utanför Vittsjö.

– Jag kommer efter öppningshelgen att ha öppet söndagar och efter överenskommelse. Och efter sommaren hoppas jag få möjligheten att köra runt med utställningen och visa upp den på fler orter, säger Malene Langborg.

Ett bidrag från Hässleholms kommuns kulturförvaltning har gjort sommarens brickmuseum möjligt och Malene Langborgs förhoppning är att besökarna kommer för att återuppleva den slöjd- och kvinnohistoria som brickbanden innebär.

– Dagens smala brickskåp i våra kök har gjort att brickbanden i stort sett försvunnit helt. Men kanske kan den här utställningen inspirera någon till att hitta nya användningsområden för brickbandet, vilket hade varit väldigt roligt, säger Malene Langborg.

Publicerad 15 May 2018 00:00