Åtta cykelstölder senare – nu har Maria börjat gå

"Det håller inte ekonomiskt"

HÄSSLEHOLM.

Hässleholms kommun uppmanar fler att cykla, både bland invånarna och intern bland de anställda. Vilket Lokaltidningen berättade om i förra veckan. Maria Lindhe cyklar gärna men har nu tröttnat på alla de cykelstölder hon utsatts för.

De senaste åren har hon fått fyra cyklar stulna och hennes både barn lika många. Nu har hon tröttnat på att hela tiden köpa nytt och har fått börja gå istället.

– Jag har ingen bil och har trivts med att cykla för att kunna ta mig någonstans. Men det håller inte ekonomiskt att hela tiden behöva köpa nya cyklar bara för att några inte kan se skillnad på ditt och mitt, säger Maria Lindhe.

För 20 år sedan flyttade Maria Lindhe till Hässleholm från Trelleborg. Cykeln hon haft där fick följa med och hon fick ha den i fred de första åren men en dag 2010 cyklade hon till jobbet på Kaptensgården och när arbetsdagen var slut och hon skulle cykla hem så saknades hennes cykel.

– Någon har alltså tagit en låst cykel mitt på dagen. Det var en ganska ovanlig cykel och några dagar senare såg faktiskt sambon cykeln tillsammans med ett stort gäng killar på stan. Men sedan försvann dem och jag har inte sett den sedan dess.

Kort därefter stals både dotterns och sonens cyklar på Linnéskolan och det dröjde inte länge med nya cyklar innan de stals igen.

– Till mig själv köpte jag en gammal begagnad cykel då jag tänkte att sådant inte skulle vara lika stöldbegärligt men en dag när jag parkerat vid Norra Station var den försvunnen. För runt fem år sedan köpte jag en helt ny cykel igen och jag hann ha den i drygt ett år innan även den stals. Nu har jag gett upp. Jag undrar om de som stjäl cyklar inser hur mycket något sådant kan ställa till det för ägaren. Jag har inte råd att köpa nya cyklar hela tiden så nu blir det ingen mer cykel, även om jag saknar det.

Numera promenerar hon en drygt timme till arbetet och barnen som nu flyttat hemifrån fick också vara utan cyklar ett antal år efter stölderna.

– Jag vet många anhöriga och bekanta i Hässleholm som blivit av med sina cyklar så det känts som ett stort problem. Jag har dessutom låst flera av cyklarna med dubbla lås, ändå har man lyckats bryta upp det. Så det känns ju som att det är proffs som gör detta., dessutom mitt på dagen. Man tycker att man borde få ha en låst cykel ifred men så är det tyvärr inte längre.

Enligt kommunpolis Veronica Gustafsson ser man nu dock en nedgång de senaste åren på antalet cykelstölder. I fjol anmäldes 185 stycken och hittills i år har 97 stölder anmälts.

– Vad detta kan bero på är svårt att säga. En del handlar säkert om anmälningsbenägenheten hos allmänheten, vi har kanske också blivit tvungna att skaffa bättre lås och förvarar kanske våra cyklar på ett annat sätt idag, säger Veronica Gustafsson.

Publicerad 07 June 2018 00:00

Lokaltidningen Hässleholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag