Integration genom mentorskap

HÄSSLEHOLM.

För att hjälpa nyetablerade ungdomar in i samhället inför nu Barn och ungdomssupporten i Hässleholm något de kallar "Match-up". Genom mentorskap hoppas de på större integration och livslång vänskap.

– Ja, att våra matchningar ska innebära vänskap är såklart något vi hoppas på. Men det är samtidigt upp till våra mentorer och nyanlända ungdomar, säger Rasmus Grip, socialrådgivare i Hässleholm.

Projektet "Match-up" innebär att den som är intresserad av att vara mentor till någon som precis flyttat till Sverige och Hässleholm anmäler sitt intresse. Sedan matchar Rasmus Grip ihop personen med någon som vill integreras in i det svenska samhället.

– Vi kommer att titta på intressen och liknande för att försöka göra en så bra matchning som möjligt. Förhoppningen är ju att man med tiden ska kunna umgås som vilka vänner som helst. Kravet som mentor är dock att du fyllt 18 år och att du träffar din "vän" minst fem gånger under ett halvår. Och att just få chansen att umgås med någon som bor och lever i Hässleholm tror vi kan öka integrationen men också få fler att bli en naturlig del av samhället samtidigt som man får ytterligare en chans att lära sig språket, säger Rasmus Grip.

I kontakten med nyanlända ser de ofta ett utanförskap och en svårighet att knyta kontakter utanför sin egen bekantskapskrets.

– Vi upplever bland våra svenska ungdomar också att det ibland kan vara svårt att släppa in nya vänner i sin egen krets men vi tror att kontakter över kulturgränserna kan gynna alla. Och det finns dessutom mycket i det svenska samhället som är naturligt för oss men helt nytt för någon annan.

Rasmus Grip ser positivt på projektet som precis inletts och flera stycken intresserade har redan hört av sig och anmält sitt intresse.

–Jag tror att vi kommer att få ge det är arbetet lite tid och det kommer att krävas lite arbete för att folk ska våga men jag tror att det kommer att ge sig med tiden och vi ser att liknande projekt i andra städer haft positivt effekt, så vi tror verkligen på det här, säger Rasmus Grip.

Publicerad 15 June 2018 09:00