Michael hittade sitt sätt att må bra

HÄSSLEHOLM.

Michael Wästerlid växte upp med sina föräldrar och syster i Hässleholm. Utåt sett var han som de flesta barn, lite blyg och försiktig. Det inte så många såg var hur dåligt han mådde inombords och hur ofta han brottades med negativa tankar. En livscoach fick till slut honom att se på livet med nya ögon och nu hjälper han själv andra som drabbats av psykisk ohälsa.

Enligt Michael Wästerlid började det stora problemet när han började högstadiet. Viljan och pressen att vara omtyckt och att vara alla till lags gjorde att han mådde allt sämre.

– Jag mådde otroligt dåligt under den här tiden. De negativa tankarna tog över och det blev till slut den enda känslan jag kände igen. Mådde jag bättre någon gång så blev jag orolig över när den dåliga känslan skulle komma tillbaka. Det gick så långt att de dåliga tankarna blev en vana och en slags trygghet, för det var den känslan jag visste om. Samtidigt trodde jag att alla kände och tänkte såhär, berättar Michael Wästerlid.

Han höll sina känslor för sig själv under åren som gick och under gymnasiet umgås han med kompisar och klarade av skolan utan problem. Men det psykiska måendet blev inte bättre.

– Jag tänkte att det berodde på yttre omständigheter och gjorde slut med tjejerna och bytte jobb när jag trodde att det berodde på det. Men känslan inombords förändrades inte. Oavsett vad jag ändrade på i mitt liv så försvann inte de negativa tankarna.

Medicin och kurator fungerade för stunden men ett tag senare återvände de mörka känslorna igen.

– Mina föräldrar såg att jag mådde dåligt och stöttade mig men visste samtidigt inte riktigt hur de kunde hjälpa mig när vården inte fungerade. Jag blev sjukskriven, bytte jobb och låg i soffan utan att orka gå upp när min pappa en dag kom och berättade att han läst något om 3-principsmetoden. Jag slog det först ifrån mig men bestämde mig sedan för att ge den här livscoachen som arbetade efter 3 principsmetoden en chans. Och det har förändrat mitt liv, berättar Michael Wästerlid.

Enligt Michael Wästerlid är tanken just en tanke och inte verklighet. Genom att gå till botten och analysera var tanken kommer ifrån kan han sedan slå den ifrån sig genom att inse att det är just en tanke.

– Det kan låta konstigt. Men det gick så fort att faktiskt må bra igen och jag har insett att det enda jag behövde var vägledning att bryta mitt tidigare tankesätt. Jag tänkte de dåliga tankarna på rutin och det blev min verklighet. Men genom att fördjupa mig och analysera var tanken kommer ifrån så kan jag bryta tankemönstret och inse att det inte är mer än en tanke i mitt huvud. Psykisk ohälsa är så otroligt vanligt idag men mycket handlar om att bryta ett invant tankesätt.

Det händer att negativa tankar fortfarande dyker upp i Michael Wästerlids huvud men då använder han sig av metoden och lyckas på så sätt bryta den negativa inverkan som tanken tidigare haft.

– Jag ratar ingen som inte tror på det här men detta är mina personliga erfarenheter och det fungerade för mig och jag vet tusentals andra som lever efter dessa principer. Att jag nu som livscoach och föreläsare får hjälpa andra till ett bättre mående känns otroligt bra. Vi föds ju inte med psykisk ohälsa, det är något vi skapar själva och det är många som lider i det tysta. Jag kan inte få någon att bli frisk men jag kan ge vägledning och råd för hur de själva kan förändra sitt tankesätt för att bli friska.

Publicerad 15 June 2018 10:30