Ovanligt sommarjobb håller låda på stan

"Vi får mer pengar i fodralet än från kommunen"

HÄSSLEHOLM.

För femte året i rad står unga musiktalanger på gator och torg i centrala Hässleholm. Sammanlagt 18 ungdomar underhåller besökare och invånare hela sommaren.

Av
André Kvist

Gitarrens strängar vibrerar klangfullt när James Lu drar sitt plektrum över ståltrådarna. Strax innan har han hojtat till sin kompanjen ”Vi kör lite akustiskt först” och Arvid Einarsson stämmer upp till orden från en folkkär svensk poplåt.

Foto: André Kvist.

Duon är två av 18 ungdomar som i sommar fått kommunalt feriejobb som gatumusikanter. Det är femte året i rad som kommunen i samarbete med Hesslecity, Kulturskolan och Gallerian Snapphanen anordnar denna, något annorlunda, sysselsättning.

– Det är väldigt lärorikt, det är lite skillnad från andra sommarjobb. Vi gör något vi är bra på och tjänar pengar på det, säger James Lu. Sen är det bra träning, vi spelar ändå 40 timmar på stan.

Ungdomsmusikanterna får samma lön från kommunen som andra feriearbetare. Dessutom kan de tjäna några extra slantar i gitarrfodralet från människor som uppskattar deras musik.

Det är lite mer nerver

– Vi får mer pengar i fodralet än från kommunen, säger James och skrattar.

Det har även hänt att betraktare utmanar duon. Kan de en speciell låt så kan det bli både en hundring eller femhundring extra i fickan. Både James och Arvid går musikskola och har gjort detta arbete innan, tre respektive två år, ändå är det lite nervöst att dra av första låten.

– Just att stå på gatan, spela för folk som inte kommer hit för att se oss, det är lite mer nerver. Oftast är det stelt på morgonen men sen kommer man in i det, berättar Arvid.

Övervägande är det positiv respons, människor kommer ofta fram och säger att de spelar vackert. Efter första låten hörs spridda applåder längs Frykholmsgatan och duon är inte sena med att fortsätta sitt set. En och annan sticker dock fingrarna i öronen, något man får acceptera, menar James.

– Folk får tycka vad de vill, vi gör det vi tycker är kul.

– Som med allting är det vissa som gillar det och vissa som inte gör det, så får man tänka, inflikar Arvid.

Foto: André Kvist.

Mellan tisdagar och lördagar kan man hitta ungdomarna några timmar om dagen. De står oftast nära Stortorget eller i Gallerian. Totalt får varje grupp två veckor då de spelar, musiken kan man njuta av fram till augusti.

För James och Arvid har erfarenheterna från deras sommargig gjort att de tänker fortsätta spela på gatan i egen regi.

– Vi sticker nog till lite större städer och kör själva, där det är lite mer folk.

Publicerad 05 July 2018 08:00