Debutalbumet Vi, är precis släppt men redan nu finns planer på ytterligare ett album så småningom.

Debutalbumet Vi, är precis släppt men redan nu finns planer på ytterligare ett album så småningom. Foto: Pressbild

Vindonia i folkmusikens spår- släpper sitt debutalbum

HÄSSLEHOLM.

En sångerska, en fiol och en harpa tillsammans föddes 2014 bandet Vindonia med rötter i Hässleholm men framförallt i den musik som tjejerna beskriver som världsmusik. Nu släpper de sitt debutalbum, Vi.

Susan Syverson och Lise Enochsson är båda ursprungligen från Hässleholm och brinner för den traditionella folkmusiken och att kunna blanda den med pop med inslag av klassiska toner. Tillsammans med jämtlänningen och violinisten Karin Blom så skapades Vindonia. Med “Vi” vill bandet beröra och väcka intresse även hos lyssnare som vanligtvis inte lyssnar på folkmusik.

– Ordet ’vi’ betyder också ’helig plats’ och för oss är musiken en sådan plats, säger Susan Syverson.

Berättar om ert debutalbum, Hur föddes det?

– Vi genomförde en turné i USA sommaren 2017 och efter turnén ville vi spela in repertoaren som vi finslipat. Det är ett konkret resultat av vårt kreativa skapande tillsammans, en milstolpe och ett avstamp. Vi upplevde dessutom en stor efterfrågan från publiken på ett album.

Vad hoppas ni kunna förmedla genom er musik?

– Det är en stor fråga och då kommer vi in på saker som, varför spelar vi människor musik? En målsättning är att väcka intresse hos lyssnare som vanligtvis lyssnar på annat än folkmusik. En lyssnare satte verkligen fingret på vad vi vill förmedla, när hon sa: “Det låter som det som är välgörande med att vara i en skog.”

Musiken spänner över den traditionella folkmusikmyllan till popscener och klassiska toner, hur skulle ni beskriva er musik?

– Vi vill snarare säga att vi som musiker kommer med olika erfarenheter från folkmusiken men även till exempel pop, klassiskt och irländskt. Men vi landar absolut i svensk och norsk folkmusik som vårt primära uttryck. Den ovanliga sättningen sång, fiol och harpa skapar vår karakteristiska ljudbild med suggestiva och intagande arrangemang.

Hur tycker ni att den klassiska folkmusiken tas emot idag?

– Vi upplever ett stort intresse för folkmusik och särskilt just nu då det ligger i tiden med tankar om hållbarhet, närproducerade och äkta varor. Världsmusik överlag är också hett och Vindonias musik rider med på den vågen.

Hur ser hösten och vintern ut för Vindonia?

– Vi kommer att ha en spelning i november på Gamla Skolan i Ask, 17/11 och sedan är det våra julkonserter på Kulturhuset Anders i Höör, den 7 december och på ”maggans ateljé”i Torsebro utanför Kristianstad den 8 december.

Publicerad 16 October 2018 09:04