I väntan på operation har patienten från Hässleholm blivit allt sämre och anmäler nu Sjukhuset i Lund till Ivo för att ha väntat i två år på sin operation.

I väntan på operation har patienten från Hässleholm blivit allt sämre och anmäler nu Sjukhuset i Lund till Ivo för att ha väntat i två år på sin operation. Foto: Mostphotos/genrebild

70-årig kvinna har väntat två år på operation

HÄSSLEHOLM/ LUND. För två år sedan så beslutade Sahlgrenska sjukhuset att en kvinna från Hässleholm skulle operera bisköldkörtlarna. Trots flera kontakter med vården och försämrat mående har patienten ännu inte opererats. Nu riktar Ivo kritik mot sjukhuset och gör bedömningen att Kirurgiska kliniken i Lund inte har uppfyllt kraven för en god vård.

– Min mamma hade inte behövt må så fruktansvärt dåligt som hon gör nu om hon blivit opererad tidigare. Hon är både psykiskt och fysiskt påverkad av detta, berättar patientens dotter i anmälan till Ivo.

Kirurgiska kliniken i Lund där operationen skulle ha ägt rum säger till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att anledningen att operationen dröjt är för att man haft bristande kapacitet under de senaste åren, vilket lett till ökade köer. De meddelar också att patienten nu ska erbjudas en remiss till ett annat sjukhus för operation.

Redan 2014 fick patienten reda på att hennes kalkvärde var förhöjt. 2016 träffade kvinnan en läkare i Lund och hon förbereddes för operation. Kvinnan har under sin väntan på operation blivit allt sämre och har också vid ett tillfälle blivit inlagd på sjukhuset i Hässleholm. Under tiden har hon flera gånger varit i kontakt med kliniken i Lund och berättat om sitt mående. Och ska då ha fått beskedet att cancerpatienter går före.

Publicerad 18 October 2018 01:00