Lotta Persson märker en stor okunskap när det gäller kinesisk medicin men ser samtidigt att intresset för alternativ vård ökar.

Lotta Persson märker en stor okunskap när det gäller kinesisk medicin men ser samtidigt att intresset för alternativ vård ökar. Foto: Paola Nordgren

Lotta bestämde sig för att byta karriär

HÄSSLEHOLM.

När Lotta Persson för några år sedan bestämde sig för att förändra sitt liv så bestämde hon också sig för att må bra och att byta karriär. Hon utbildade sig till massör men kände att det saknades något och det var då hon började intressera sig för kinesisk medicin.

–Jag visste egentligen ingenting om kinesisk medicin när jag anmälde mig till utbildningen. Men så fort jag kom in i klassrummet kände jag ett lugn som sedan har följt med mig sedan dess. Samtidigt insåg jag också att jag valt det som var rätt för mig. Och kan jag hjälpa andra samtidigt är det en stor bonus, säger Lotta Persson som numera driver Lottas Massage&Välbefinnande i Hässleholm.

Hon har alltid arbetat med människor och började en gång i tiden inom vården. Därifrån tog hon steget och började arbeta som stödassistent för boende på ett skolinternat och där är hon kvar på deltid fortfarande. Samtidigt startade hon 2006 eget och har sedan dess kombinerat sina två arbeten.

– Jag har alltid velat arbeta med människor och nu får jag chansen att göra det på flera olika sätt. Samtidigt märker jag att trots att den kinesiska medicinen funnits i många år i Kina så är det fortfarande i Sverige något okänt för många och den västerländska sjukvården vi har här är fortfarande skeptisk till kinesisk medicin, säger Lotta Persson.

Hon anser dock att många av dagens vanligaste åkommor som huvudvärk, stress, magont, illamående och sömnsvårigheter går att bota genom kinesisk medicin som i hennes fall innebär akupressur där man behandlar de smärtsamma punkterna med beröring och tryck enbart med hjälp av händerna.

– Jag märker ganska fort när jag har en patient här om personen i fråga är mottaglig för behandlingen. och patienten väljer alltid själv vilken typ av behandling de önskar. Men många av våra åkommor idag handlar om att läka inifrån och då gäller det att man själv tror på metoden och själv vill förändra. Jag har bara verktygen för hur du ska göra för att må bra. Arbetet gör patienten själv, förklarar Lotta Persson.

Hon märker dock att allt fler Hässleholmare får upp ögonen för den alternativa vården när de inte fått den hjälp de önskat hos den vanliga sjukvården.

– Det bästa hade varit om den västerländska medicinen hade samarbetet med den kinesiska medicinen för en bra sjukvård, precis som man gör i Kina och att man då ser det som ett komplement istället för en konkurrent.

Fakta:

Läran om kinesisk medicin har sina rötter i böcker som den Gula kejsarens Inre Canon och Treatise on Cold Damage. Från och med 1950-talet har dessa föreskrifter moderniserats i Kina i och med att många anatomiska och patologiska begrepp från den vetenskapsbaserade medicinen har integrerats. Trots detta återstår många antaganden, bland annat dess modell av kroppen och dess definition av begreppet sjukdom. Hälsan inom den kinesiska medicinen upplevs som ett harmoniskt samspel mellan ett antal funktionella enheter i kroppen och sjukdom tolkas som en disharmoni i samspelet.

Publicerad 27 October 2018 17:00