Flickan fick under en rutinoperation dubbel dos morfin av misstag.

Flickan fick under en rutinoperation dubbel dos morfin av misstag. Foto: Mostphotos/genrebild

Barn fick morfin av misstag på sjukhuset "Galet stor överdos"

Föräldrar anmäler sjukhuset

KRISTIANSTAD. Den sjuåriga flickan skulle göra en enkel dagoperation och operera bort halsmandlarna. Den sköterska som ansvarade under operationen skulle under bedövningen ge flickan pracetamol men tog fle spruta och flickan fick istället en stor dos narkotikaklassat läkemedel i form av oxynorm. Flickans föräldrar har nu anmält händelsen och en Lex Maria anmälan till Inspektionen för vård och omsorg är nu gjord.

När Lokaltidningen Kristianstad pratar med föräldrarna berättar dem att deras dotter utsattes för en dubbel vuxendos morfin, vilket gjorde att dotterns uppvaknande efter operationen dröjde.

– Ja, när alla andra barn vaknade och åkte hem efter sina operationer så låg vår dotter kvar. När vi sedan frågade om det, det var först då som vi fick en vag förklaring om vad som hänt, berättar pappan.

Flickan fick stanna kvar på sjukhuset hela dagen och när mamman försökte få ytterligare svar om vad som hänt. Men först efter anmälan har föräldrarna fått besked om vad som egentligen hände.

– Vi har förstått att man diskuterat intubering och förflyttning till IVA i väntan på att vår dotter skulle vakna igen. Det som gör oss mest upprörda är att sådant här kan hända och att vi inte fick någon information. Det var dessutom en galet stor överdos av helt fel preparat och vi hoppas verkligen att man ser över sina rutiner efter det här.

Publicerad 01 November 2018 08:52