Foto: Mostphotos

Skåne går emot rikstrenden när de gäller bostadspriser

Av
Paola Nordgren

KRISTIANSTAD. Skåne går emot rikstrenden när det gäller prisutvecklingen på bostadsrätter. Det senaste året ökade de skånska bostadsrättspriserna med i snitt en procent jämfört med året innan. I övriga Sverige sjönk priserna med fem procent. Prisutvecklingen är dock ojämnt fördelad mellan de skånska kommunerna.

Östra Skåne står för den kraftigaste prisutvecklingen på bostadsrätter i Skåne visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. I kommuner som Kristianstad och Simrishamn har priserna på bostadsrätter ökat med 28 respektive 29 procent under perioden oktober 2017 till september 2018, jämfört med föregående tolvmånadersperiod.

– I Kristianstad vet vi att bostadsmarknaden gynnas av en positiv inflyttning från övriga kommuner i Skåne. Bara från 2016 till 2017 ökade inflyttningen till Kristianstad från övriga Skåne från runt 1 700 till över 2 000 personer. Kring större städer som Lund och Malmö ser vi en trend att bostadsköpare letar sig längre ut från staden för att hitta bostäder till lägre priser, säger Anders Hansson privatekonomisk expert på Sparbanken Skåne i ett pressmeddelande.

Publicerad 12 November 2018 11:02