Såhär kan en avfallstrappa se ut om man går i mellanstadiet i Hässleholm.

Såhär kan en avfallstrappa se ut om man går i mellanstadiet i Hässleholm. Foto: Hässleholm Miljö

Lokalt miljöarbete sprids i hela landet

HÄSSLEHOLM

. Mellanstadieelever från Hässleholms kommun har i höst gjort sina egna kreativa tolkningar av avfallstrappan. Utmaningen Avfallstrappan är en del i Hässleholm Miljös skolprojekt, som tidigare också tagit fram det omtalade konceptet Sopsamlarmonstret.

Hässleholm Miljö utmanade i början av hösten Hässleholms mellanstadieklasser att bygga en egen avfallstrappa och fem av kommunens mellanstadieklasser nappade på förslaget. Minimera, återanvända, återvinna, energiutvinna och deponera är de fem stegen som utgör avfallstrappan, allt för att minimera mängden avfall.

Under resans gång har eleverna med andra ord fått lära sig om kreativt återbruk och hållbarhetslära.

– Vi tror att vi genom att rikta oss mot barn och ungdomar har möjlighet att i tidig ålder väcka ett intresse för miljöfrågor. Vår förhoppning är att intresset ska leda till ett engagemang hos barnen som aktivt vill vara med och bidra till ett mer hållbart samhälle i den värld de själva ska växa upp i, säger Matilda Ehnberg, projektsamordnare, Hässleholm Miljö AB.

Dem fem klasserna har tidigare i höst fått uppdraget att bygga en egen trappa av återbrukat material och därefter har de fem skapelserna visats upp för allmänheten på Hässleholms stadsbibliotek innan en vinnare utsågs som fick åka på studiebesök på Kretseum – kretslopp & kunskapscentrum i Malmö.

Redan 2015 skapade man också Sopsamlarmonstret i Hässleholm som nu spridit och används på flera andra håll, från Kiruna till Malmö. Monstren som föddes i Hässleholm med syfte att göra källsortering enkelt och roligt för barn i kommunen har nu senast också fått fäste i Göteborg.

– Att våra monster fortsätter att sprida sig i Sverige och hjälper fler barn att intressera sig för miljö och källsortering gör oss otroligt stolta och glada. Det har satt Hässleholm på kartan. Vi har idag över 230 förskolor, daghem och skolor i hela Sverige som använder sig av våra Sopsamlarmonster och även andra renhållningsbolag och kommuner som använder vårt material.

Publicerad 13 November 2018 09:27