Christer Jönsson öppnar upp Hörja Café för ensamma julaftonsfirare.

Christer Jönsson öppnar upp Hörja Café för ensamma julaftonsfirare. Foto: Paola Nordgren

Christer bjuder in till julafton för ensamma

HÖRJA

. Christer Jönsson driver till vardags Hörja Café. På julafton har han dock inget planerat och har därför bestämt för att bjuda in andra ensamma till caféet för en gemensam julafton.

– Tanken föddes när jag insåg att jag själv skulle sitta ensam och tänkte att det förmodligen var fler som var i samma sits och kanske ville umgås. Lokalen har jag ju och plats finns det så förhoppningsvis är det fler som tycker att det är en bra idé, säger Christer Jönsson.

När han la ut evenemanget på Facebook fick han respons direkt och initiativet hyllades från alla håll.

I caféet finns redan 35 platser men med lite ommöblering är Christer Jönsson övertygad om att han får in runt 50 personer. Och en föranmälan krävs för att fira jul på cafeét.

– Ja, finns det hjärterum så finns det stjärterum som man säger. Jag vet ju inte hur många som kommer men responsen har varit god och bekanta har erbjudit sig att hjälpa till i köket så detta ska nog bli bra. Sedan är det ju olika orsaker till att man sitter själv och även om man får betala för maten så gör jag inte detta för att tjäna några pengar utan för att umgås och fira jul tillsammans med andra som annars också skulle suttit ensamma.

Julgranen har stått på plats sedan slutet av november och den rätta julkänslan är inte Christer Jönsson orolig för, den kommer att infinna sig lagom till julafton.

– Jag har inget krav på att det ska finnas julklappar eller något sådant. Att vi ses och äter lite julmat är det viktiga.

Christer Jönsson flyttade till Hörja för drygt två år sedan och i januari firar han två år som caféägare. Trots att han gått i pension har han inga planer på att stänga ner verksamheten, tvärtom.

– Ja, jag har fortfarande planer jag vill förverkliga här. Nu har jag café och loppis och varje månad har vi quiz för våra gäster. Efter årsskiftet kommer en tjej att öppna upp sin massagesalong två dagar i månaden i lokalerna och vad det blir mer får framtiden utvisa, säger Christer Jönsson.

Publicerad 27 November 2018 00:00