Waxiu Shehu gör kläder som ska lyfta fram den starka kvinnan och verka för jämställdhet. Därför bär företaget också namnet Strng Wmn.

Waxiu Shehu gör kläder som ska lyfta fram den starka kvinnan och verka för jämställdhet. Därför bär företaget också namnet Strng Wmn. Foto: Paola Nnordgren

Han är fotbollsspelaren som klär kändisarna

Waxiu Shehu har hittat hem i den lilla byn

HÄSSLEHOLM.

Han designade sina första kläder redan som 10-åring hemma i Nigeria. Men det var först i Sverige Waxiu Shehu tog upp modeintresset på nytt och då med det egna märket "Strng wmn" som dessutom fokuserar på jämlikhet och att lyfta samhällets alla kvinnor.

– I min hemby var kvinnorna riktiga krigare och jag tycker att jämlikhet inte bara är kvinnofråga. För att hylla min mamma och alla andra kvinnor gör jag det genom något som jag vet väcker uppmärksamhet, mode, säger Waxiu Shehu.

Men egentligen var det en avbruten fotbollskarriär som fick honom att ta upp hobbyn igen och som han nu satsar på fullt ut.

– Ja, jag kom till Sibbhult redan 2010 som ensamkommande flyktingbarn men fick inget uppehållstillstånd då och fick åka hem till Nigeria igen men 2013 fick jag till slut besked att jag fick stanna i Sverige och flyttade då till Sibbhult igen. En by som blivit mitt andra hem och där jag snabbt kom in i gemenskapen tack vare fotbollen och alla vänliga människor som verkligen gjorde att jag kände mig välkommen, berättar Waxiu Shehu.

Han började spela i Sibbhult för att sedan ta steget till IFK Hässleholm men en skada satte stopp för karriären och han började fundera på vad han kunde göra istället.

– Jag har alltid älskat mode och design. Jag designade mina första plagg som tioåring när jag var trött på kaftanen jag skulle bära när vi firade jul. Min mamma var inte alls glad när jag gick till skräddaren med mitt eget mönster men när hon väl såg det färdiga resultatet och flera andra bybor ville ha samma kläder uppsydda så mjuknade hon. Sedan dess sprang jag ärende till byns skräddare och fick som lön att han sydde upp kläder som jag designat. Och när jag för några år sedan blev skadad tog jag upp mitt gamla intresse igen.

Efter en ettårig textil- och designutbildning i Malmö föddes också märket Strng Wmn och med ett särskilt fokus och syfte så har märket vuxit snabbt och innehåller numera allt från träningskläder och hoddies till klänningar inspirerade av den nigerianska kvinnan.

– Jag älskar färg och just färger är viktigt för mig. Visst kan en svart klänning vara fin men kommer det in någon i rummet med en färgglad klänning så är det henne man ser. Jag vill att betraktaren ska lägga märke till just den här klänningen lite extra och då är färgen viktig.

Genom en rad modevisningar både i Sibbhult och Hässleholm har han insett att intresset för hans kläder bara växer och den 24-25 november hade han dessutom en utställning i Bjärnum där en ny målgrupp fick chansen att se hans skapelser.

– Det är en tuff bransch men tack vare mitt syfte med kläderna, att lyfta den starka kvinnan och vikten av ett jämställt samhälle, som jag tycker är otroligt viktigt att lyfta fram så bär bland annat Caroline Seger, Anton Hysen, Eva Dahlgren och Evfa Attling mina kläder och det visar att det är fler som tycker att det budskap jag vill förmedla är viktigt.

Publicerad 02 December 2018 00:00