Eva -Maria Junker har insett att hon har öga för filmandet och hoppas avsluta dokumentärprojektet under 2020.

Eva -Maria Junker har insett att hon har öga för filmandet och hoppas avsluta dokumentärprojektet under 2020. Foto. Privat

Musikern som gör dokumentärfilm

"Jag älskar utmaningar"

HÖRJA.

Från debutskiva till dokumentärfilm och vinjetter åt SVT. Hörjabon Eva-Maria Junker har inte tid att ligga på latsidan och ser fram emot 2019 som innebär nya utmaningar på flera plan.

Hon växte upp i en musikerfamilj och hade alltid musiken runt sig. Nyfikenheten att prova själv har alltid funnits där men det krävdes en liten knuff för att hon skulle våga kasta sig ut och våga.

– Ja, jag behövde nog en liten knuff men när jag väl fick den så tänkte jag, varför inte. Vilket blev en hel skiva, berättar Eva-Maria Junker.

Skivan hamnade i händerna på SVT som gillade vad de hörde och som frågade om hon kunde tänka sig att skapa ett vinjettförslag till tv-serien ’Barn på Sjukhus’.

– Det stod mellan mig och fyra andra artister, där jag slutligen valdes ut för att skriva ledmotivet. Efter det dök det upp ännu en specialbeställning från SVT där jag fick skriva ledmotivet till programmet ’Min Familj’och där de dessutom använde flera av mina låtar till avsnitten, berättar Eva-Maria Junker.

Hon kommer ursprungligen från Köpenhamn men flyttade som tioåring till Vittsjö. Universitetet läste hon i USA och det var också där hon planerat att hon skulle bo. Men under ett besök hemma så träffade hon sin man och de hamnade slutligen i Hörja. Drömmen om USA fick dock ett litet fäste när en av hennes låtar hamnade på en samlingsskiva i drömlandet.

– Men jag älskar den här lilla orten. Det är fantastiskt vackert här i Hörja. Och med all teknik som finns i dag fungerar arbetet extremt smidigt utan att jag behöver flytta på mig.

Ett stort filmintresse i kombination med ett stort hundintresse gjorde för några år sedan att hon fick upp ögonen för Alexandra Ortega från Göteborg. Hundbeteendevetaren som med sina kontroversiella metoder försöker förstå hundens olika beteende och avsikter med sitt agerande.

Detta fascinerande Eva-Maria så mycket att hon frågade Alexandra om hon fick göra en dokumentär om hennes metoder.

– Jag gillar utmaningar men hade aldrig stått bakom kameran. Däremot tänkte jag att Alexandras historia är för bra för att bara släppa och sedan två år tillbaka har jag arbetat med dokumentären Dog Fight - Until Life. Jag kunde inget när jag slängde mig ut och började filma och fick ta hjälp. Samtidigt insåg jag ganska snabbt att jag faktiskt hade öga för filmandet och nu när jag är mitt i det så inser jag att dokumentärer tar tid. Men målet är att vi ska vara klara 2020.

Ödet har tagit Eva-Maria Junker vidare från musik, till tv och dokumentärer. Men nu erkänner hon att hon börjar blicka tillbaka på musiken igen. När tiden räcker till hoppas hon förutom fokus dokumentär också kunna jobba vidare med musiken under nästa år.

– Ja, jag har några låtar jag vill släppa och jag vill också spela in lite nytt material. Musiken är en stor del av mig men precis som många andra i den här branschen så behöver man jobba med annat för att få det att gå runt. Men jag gillar som sagt utmaningar och jag hoppas att jag under 2019 hinner med båa delar.

Förutom dokumentärjobb och musikprojekt så väntar också julen bakom hörnet, vad betyder julen för dig?

– Jag tycker att julen har både en positiv och negativ klang. Det är en sådan otrolig köphets nu för tiden och jag tycker det är viktigare att vi fokuserar på att ta det lugnt och ta vara på familjetiden och njuta av en fin högtid.

Publicerad 05 December 2018 00:00