Författaren och etnologen Malin Haawind föreläser om sin bok

Författaren och etnologen Malin Haawind föreläser om sin bok "Ät din jävel" på Hässleholm kulturhus. Pressfoto: Sofie Andersson

"Det är galet hur vi begränsar oss när det kommer till mat"

Författaren Malin Haawind gör upp med hälsohetsen

HÄSSLEHOLM.

I början av februari gästar författaren Malin Haawind Hässleholm kulturhus för att prata om sin senaste bok "Ät din jävel". Författaren har tröttnat på alla regler kring mat och hoppas få fler att vara mindre rädda för maten.

Etnologen, journalisten och författaren Malin Haawind har i sin bok "Ät din jävel - om matglädje, dödsångest, vitlök och smör" grottat ner sig i samtidens matkultur.

– Det finns ingen människa som inte har en relation till mat. Genom maten kan vi få svar på frågor om allt från moral, värderingar, skam, skuld och klass. Mat är ett fantastiskt ämne att prata kring, säger Malin Haawind.

Titeln på boken anar en viss trötthet på diverse dieter och matfilosofier. Malin Haawind ifrågasätter dagens hälsohets och det begränsande sätt många förhåller sig till mat.

– Att laga mat och att äta är något som vi alla måste göra, precis som att vi måste betala räkningar och städa. Men till skillnad från andra vardagssysslor kan ju maten faktiskt sluta i något trevligt, en god måltid att samlas kring.

Enligt Malin Haawind bygger vi idag vår identitet kring mat.

– Man brukar ju säga att "du är vad du äter", men i dag är det snarare "du är vad du inte äter". Vi begränsar oss i vårt ätande och förbjuder oss själva från att äta vissa saker genom att följa olika dieter. Det är mycket pet med maten nuförtiden, vuxna människor äter som om de vore barn.

Malin Haawind tar sitt eget bröllop som exempel.

– När jag gifte mig för tio år sedan var det 65 personer bjudna. Av dem var det en person som var nötallergiker, men ingen annan efterfrågade specialkost. Jag tror att det hade sett radikalt annorlunda ut om vi bjöd in 65 personer idag.

Varför tror du att det har blivit så stort fokus på mat i dag?

– Jag tror att en anledning handlar om att vi som lever i den här delen av världen har ett så otroligt stort utbud av mat. Vi är fria från svält och kan egentligen välja att äta vad vi vill. Men det är som att vi inte kan hantera den där friheten. Det är galet hur vi begränsar oss när det kommer till mat. En annan anledning är att man idag alltmer delar upp mat i nyttigt och onyttigt på ett rätt stelbent sätt och pratar om vissa livsmedel i termer av ”gift”, som till exempel socker. Vi blir rädda för maten och fixerade vid idén om att det finns ett ”rätt” sätt att äta på.

Malin Haawind pratar om att maten egentligen är något trevligt och lustfyllt som vi människor kan mötas över, men i dag verkar många tycka att maten är ett nödvändigt ont som bara ska klaras av mellan övriga aktiviteter under dagen.

– Maten är ju en social grej. Men det blir allt svårare att mötas över maten när alla äter olika. Det blir svårt att bjuda folk på middag. Det tycker jag är en sorglig utveckling.

Ständiga löpsedlar om hur farlig mat kan vara och vilken mat som ger vilka sjukdomar tror Malin Haawind skapar en konstant oro och ångest över mat.

– Ibland finns det en sanning i de olika larmen, men ibland finns det inte det. För några år sedan var det mycket prat om superbären och hur otroligt nyttiga de var. De är säkert nyttiga, men för att uppnå den där hälsoeffekten skulle man behöva äta enorma mängder. Det är ju inte hållbart. Forskningen visar dessutom att det som är bäst för oss är att äta varierat.

Hon hoppas att hon med boken och den kommande föreläsningen kan få folk att öppna upp för en ny syn och ingång till mat.

– Jag skulle vilja att folk får både mindre och mer respekt för mat. Mindre på det sättet att man inte behöver vara rädd för mat och att man inte behöver följa ”regler” kring mat. Mer på det sättet att man äter sådant man faktiskt tycker om, testar nya saker och inte bara skohornar in måltiderna mellan andra aktiviteter. Att sätta upp en massa regler kring mat blir väldigt destruktivt. Vi borde se mat som något som förhöjer livet, det är mitt främsta mål med boken.

Finns det något som du inte äter?

– Jag undviker gärna blodpudding. Det lockar mig inte, jag tycker att doften är obehaglig.

Malin Haawind föreläser på Hässleholm kulturhus den 5 februari klockan 18.

Publicerad 03 January 2019 00:00