Vinterkylan är inte särskilt rolig för den som är hemlös. HIH i Hässleholm gör vad de kan för att de hemlösa i kommunen ska få mat i magen på helgerna. Och helgen efter alla hjärtans dag bjuds det dessutom på hjärtbakelser.

Vinterkylan är inte särskilt rolig för den som är hemlös. HIH i Hässleholm gör vad de kan för att de hemlösa i kommunen ska få mat i magen på helgerna. Och helgen efter alla hjärtans dag bjuds det dessutom på hjärtbakelser. Foto: Mostphotos/genrebild

Hemlösas förening söker fortfarande permanent lokal

"Det här är tyvärr en bortglömd grupp individer"

HÄSSLEHOLM

. Hemlösas förening i Hässleholm(HIH) huserar sedan drygt ett år tillbaka i IOGT-huset i Hässleholm. Den delar man med en rad andra föreningar. En ny permanent lokal hade dock varit välkommet menar föreningen.

– Ja, vi är väldigt tacksamma för den här lokalen men eftersom vi delar lokal med andra föreningar innebär det att vi bara kan hålla öppet på helgerna och inga kvällar som vi ibland önskar, säger Ingela Hansson, HIH.

De märker också precis som i många andra städer också av ett ökat tryck på verksamheten. Allt fler söker sig till föreningens helgfrukostar och inte bara de som står utan hem.

– Vi ser också att det kommer en hel del människor som lider av psykisk ohälsa och som ser oss som sin sista livlina. Däremot tror vi det finns ett stort mörkertal när det gäller hemlösa som faktiskt inte vågar komma till oss för att de skäms för sin situation och inte ens berättat för familj och vänner att de saknar ett boende.

Enligt Ingela Hansson så visar den senaste statistiken från 2017 att det skulle finnas 233 hemlösa i Hässleholms kommun.

– Det är en väldigt hög siffra och så många kommer verkligen inte till oss. Vi har vid varje tillfälle max ett 20-tal besökare och vi vill verkligen att de som känner att de behöver ska våga komma till oss. Vi är ingen myndighet och det är viktigt att poängtera att vi har tystnadsplikt och den ruckar vi inte på, säger Ingela Hansson.

Även Nattjouren i Hässleholm lever enligt Ingela Hansson på nåder och lokalerna är utdömda. Men någon ny lokal för sovplatser till hemlösa ska inte heller vara klar.

– Det här är tyvärr en bortglömd grupp individer men en lösning hade kanske varit att vi hade kunnat dela lokaler då vi har i stort sett samma målgrupp. Det är konstigt att det ska vara så svårt och trots att vi erbjudit oss att betala hyra med hjälp av bidrag från företagare och privatpersoner, så blir det nej. Det är en skötsam grupp människor med stor respekt för den hjälp de får som det handlar om.

Publicerad 12 February 2019 13:48