Nyanlända börjar nu ta sig in på arbetsmarknaden.

Nyanlända börjar nu ta sig in på arbetsmarknaden. Foto: Mostphotos

Arbetslösheten bland nyanlända sjunker: "Stort behov av arbetskraft"

Har sjunkit med fem procent senaste året

HÄSSLEHOLM.

Antalet nyanlända har minskat drastiskt det senaste året och nu börjar också de som kom för två år sedan eller mer att hitta ut på arbetsmarknaden, visar Arbetsförmedlingens senaste statistik.

Det senaste året har antal utlandsfödda i Hässleholm som står utanför arbetsmarknaden minskat från 32,8 procent till 27,8 procent.

Enligt Constanze Liljegren chef på Arbetsförmedlingen i Hässleholm är en av orsakerna att antalet nyanlända inte längre är särskilt stort och att de nyanlända som bott i kommunen två år eller mer börjar ta sig ut på arbetsmarknaden.

– Vi har försökt att se varje individ och på hur deras kunskaper och erfarenheter kan användas på arbetsmarknaden här. Vi har dessutom fortfarande en högkonjunktur och det är många arbetsgivare som är i behov av arbetskraft. Det gör att många arbetsgivare vill engagera sig och då ge arbetssökande en praktikplats för att på så sätt få chansen att träna språket på arbetsplatsen.

Just riktade språkinsatser är något man arbetat aktivt med i kommunen

– Vi har fortfarande en grupp arbetslösa och då handlar det ofta om långtidsarbetslösa med låg utbildning. Det är fortfarande denna grupp som har svårast att få ett arbete. Men vi ser också allt fler arbetsgivare som är beredda att utbilda internt samtidigt som vi erbjuder rekryteringsutbildningar som är skräddarsydda för arbetsgivaren.

Publicerad 13 February 2019 00:00