Pernilla Andersson är trött på vanvården av hennes demenssjuka pappa och hoppas nu på förändring.

Pernilla Andersson är trött på vanvården av hennes demenssjuka pappa och hoppas nu på förändring. Foto. Ida Asplund Ådahl

Hittade pappan sittande i sin egen avföring – rasar över bristande omsorg

Rasar nu över vårdens bristande omsorg

KRISTIANSTAD/STOCKHOLM.

När Pernilla Andersson besökte sin pappa på demensboendet i förra veckan upptäckte hon att pappans byxor och kropp var full med avföring. När hon plockar fram ett par nya byxor är även dessa nerbajsade. Vilket fick Pernilla Andersson att ryta ifrån.

Av
Paola Nordgren

– Tycker ni inte att han vid dessa olyckor borde få duscha? Ni säger att han var sur och tvär, tror fan det. Hur kan man ha så bråttom att man lägger in nerbajsade byxor i garderoben. Jag bryter fanimej ihop snart, skriver Pernilla Andersson på sin Instagram om händelsen.

Där hon också poängterat att hon vid flera tillfällen med vårdhemmet om att pappan ska få ha inkontinensskydd på sig och att hon vid flera tillfällen också haft möten med vården utan resultat eller förbättring gällande vanvården av pappan.

– Hade jag skött mitt jobb som artist lika illa som ni vårdar så hade jag varken kunnat turnera eller göra skivor mer.

Nu hoppas hon på en tydligare diskussion om hur vården fungerar i landet. Hon besöker ofta sin alzheimersjuka pappa och är inte nöjd med vad hon då sett.

En anmälan till Inspektionen för vård och omsorg är gjord och man har också startat en insamling som ska gå till att bekosta arbetet att få de äldre än rättvis vård.

– Vi har begärt ut alla handlingar om anmälda boenden från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Tanken är att med saklighet få företagen, som driver dessa boenden, att bli bättre men framför allt få landets kommuner att förstå hur dåliga upphandlingar de gör, säger Pernilla Andersson till Aftonbladet.

Förhoppningen är att ämnet nu når upp på en rikspolitisk nivå för att få till en förändring.

– Det ligger hundratals anmälningar mot äldreboenden hos Ivo. Ändå får företagen fortsätta att expandera över landet. Varför har vi då ett Ivo? Att man inte skäms som äldreminister och ser detta. "Detta är vad jag är minister för, ett smörgåsbord av skit!" Hur svårt är det att förstå? Hur mycket kan man lägga på människor innan de kroknar, säger Pernilla Andersson till tidningen.

Publicerad 18 February 2019 10:17