Linnea Iding, Nellie Persson, Alice Olsson, Ebba Wiberg och Sandra Troedsson är skaparna bakom Nyans UF.

Linnea Iding, Nellie Persson, Alice Olsson, Ebba Wiberg och Sandra Troedsson är skaparna bakom Nyans UF. Foto: Privat

UF-företag tänker på miljön

Satsar också på att bli årets UF-företag

HÄSSLEHOLM

. Linnea Iding, Nellie Persson, Alice Olsson, Ebba Wiberg och Sandra Troedsson går alla fem sista året på Hässleholms tekniska skola. Som en del i sitt slutarbete är de nu i full gång med sitt UF företag, Nyans UF.

Ett företag där de fokuserat på att återvinna material som annars skulle slängts och som nu fått spridning både genom sin hemsida och via Instagram.

– Ja, det har faktiskt gått över förväntan. Sedan i oktober har vi fått möjlighet att stå på flera olika ställen och visa upp det vi skapat och många kunder har varit glada för det miljötänk vi har bakom produkterna och det känns bra att vi gör en fin gest för miljön, säger Linnea Iding.

Gruppen har skapat brickor och glasunderlägg med hjälp av gamla träspillbitar som slipats och målats till underlätt och matsalsbrickor som bland annat funnits på Ljungdalaskolan tidigare har också dem återanvänts och fått en uppfräschning.

– Ja, vi har frågat runt och flera färgbutiker och företag har sponsrat med färg. Brickorna hade stått oanvända i tio års tid på skolan och när vi frågade om vi kunde få dem så fick vi ett positivt svar. Samtliga företag vi samarbetat med har varit positiva då allt vi fått har varit sådant som ändå skulle slängas och som vi nu istället tagit tillvara på, berättar Linne Iding.

Idén till företaget föddes redan i oktober och mönstret på brickor och underlägg kommer från en av gruppens mammor som sedan tidigare haft mönstret på olika produkter.

– Vi frågade om vi fick ta mönstret till vårt och det fick vi och vi har dessutom använt den här mamman som rådgivare under resans gång, berättar Linnea Iding.

I mitten på mars väntar den regionala UF-mässan i Malmö och målet är att vinna utmärkelsen årets UF-företag.

Publicerad 02 March 2019 00:00