Vid partikongressen i maj tar Fridolins tid i den absoluta svenska politiktoppen slut.

Vid partikongressen i maj tar Fridolins tid i den absoluta svenska politiktoppen slut. Foto: Miljöpartiet

Fridolin: "Jag längtar verkligen hem till Skåne"

Men frun får bestämma var familjen ska bo i framtiden

SKÅNE.

17 år efter att han började som riksdagsledamot håller Gustav Fridolin nu på att avveckla sig själv som toppolitiker. Till hösten är det lärarjobbet som gäller igen. "Jag längtar verkligen hem till Skåne, men nu är det dags att min fru får bestämma om familjens framtid", säger Gustav Fridolin .

Av
ANDERS G BERGQUIST

Som 19-åring började Gustav Fridolin som riksdagsledamot. Nu tänker han ta farväl från toppolitiken, 35 år gammal. I höstas meddelade han att han inte ställer upp till omval som språkrör för miljöpartiet och några månader senare nobbade Löfven när han skulle fördela ministerposterna i den nya regeringen. Den femte maj tar hans jobb som språkrör slut och därefter är det söka jobb som gäller. Han tänker sitta kvar på sin riksdagsplats tills dess att han hittar ett lärarjobb.

– Fallskärm till mig är inget som det ska gå några skattepengar till. Det finns betydligt bättre sätt att använda pengarna på, konstaterar Gustav Fridolin. Flera av landets ledande politiker har skapat aktiebolag som fakturerar för föreläsningar och andra arbeten. På så sätt kan de fortsätta ta emot riksdagspension och heltidsjobb samtidigt.

– Jag har inget emot aktiebolag, men kan man arbeta ska man göra det istället för att leva på ersättningar från riksdagen, säger han.

Fram till kongressen jobbar Fridolin betydligt mer än heltid, men sen blir det desto lugnare.

– Hela familjen tycker det ska bli skönt, men det är framförallt min äldsta dotter som räknar dagarna. Jag har varit språkrör lika länge som hon levat, berättar Gustav Fridolin.

Att byta väg i livet är något han sett fram emot och det ligger i miljöpartiets DNA att ingen ska vara politiker på livstid.

– Det är verkligen en styrka för vårt parti, vi får in nytt blod och ingen sitter i decennier. Det är bra både för partiet och för den enskilde och det är märkligt att inte alla partier har samma system, tycker Gustav Fridolin.

Efter kongressen kommer han och resten av familjen att sätta sig ned och bestämma var framtiden ska tillbringas. Gustav Fridolin är folkhögskolelärare och arbetsmarknaden är väldigt ljus. Han kan välja var han vill jobba och det blir familjens viktigaste beslut.

– Jag längtar så klart tillbaka hem till Skåne och vill bo på någon mindre ort, men det är inte bara mitt beslut. Mitt jobb har påverkat familjen i så många år att jag känner att nu är det dags att min fru får bestämma, säger Gustav Fridolin.

I många tal har Gustav Fridolin talat om sin lärare i Trean, Filippa Esayas och hur mycket hon påverkat hans liv. När hon dog för ungefär ett år sedan skrev han en dödsruna. "Hon öppnade dörren för oss att drömma stort och tog med sina berättelser med oss ut i världen, långt utanför 30-skyltarna som omringade byn," skrev han.

Nu är det han som kommer att kunna påverka eleverna och deras liv.

– Det är en oerhörd förmån att få träffa elever och jag hoppas att jag kommer att kunna påverka många folkhögskolestudenter.

Publicerad 06 March 2019 06:00