Hässleholms kommun har enligt domslut inte rätt att neka privata företag att gräva ner fiber.

Hässleholms kommun har enligt domslut inte rätt att neka privata företag att gräva ner fiber. Foto: ChiccoDodiFC - stock.adobe.com

Kommunen förlorar fiberstriden – får inte neka företag att gräva på kommunal mark

Riskerar vite på 25 miljoner kronor

HÄSSLEHOLM.

Hässleholms kommun har tidigare stämts för att ha nekat privata aktörer att gräva ner fiber på kommunal mark. Enligt domen från Patent- och marknadsdomstolen så strider detta mot konkurrenslagen.

Patent- och marknadsdomstolen har nu meddelat dom i stämningen från Konkurrensverket mot Hässleholms kommun. Kommunen har enligt domen inte haft rätt att neka privata aktörer att gräva ner fiber på kommunal mark.

Enligt domslutet så förbjuder Patent- och marknadsdomstolen Hässleholms kommun, vid vite om tjugofem miljoner kronor, att neka privata företag att gräva på kommunal mark för att kunna sälja fiberanslutning till kunder i Hässleholm.

– Vi fick ta del av domen idag och kommer nu att gå igenom den noga tillsammans med våra advokater innan vi kan bemöta den närmare. Vi måste även besluta om vi ska överklaga, säger kommunjurist Magnus Gjerstad i ett pressmeddelande.

Enligt fiberchef Tony Hadarson är man lättad att det äntligen kommit en dom då det var fyra år sedan Konkurrensverket påbörjade sin granskning. Genom domen hoppas man nu också kunna lägga detta bakom sig och istället fokusera på att bygga färdigt kommunens fibernät.

Publicerad 09 March 2019 00:00