Engelska skolans nior skriver och spelar in egna protestlåtar som skolaprojekt.

Engelska skolans nior skriver och spelar in egna protestlåtar som skolaprojekt. Foto: Engelska skolan

Elever tar ton mot orättvisor

Lär sig skriva egna protestsånger

HÄSSLEHOLM

. Årskurs nio på Engelska skolan i Hässleholm är just nu i full gång att skriva egna protestlåtar där eleverna får släppa loss sina egna åsikter och tankar och belysa de orättvisor de tycker att de får utstå här i livet.

– Det här med protestsånger är något som funnits i alla tider men som blev stort på 60-talet när många av de här låtarna började spelas in och som vi sedan tre år tillbaka låtit eleverna prova på att skriva själva, berättar skolans musiklärare.

Under projektet har eleverna också fått läsa på om varför man protesterar och om historien bakom låtarna som fick stort utrymme när musikhistorian skapades.

– Vi går under några veckor igenom den här typen av låtar och sedan får eleverna låta sina egna känslor bli till en låt och det kan vara allt från hur man till behandlar människor till droger eller vad man nu kan tycka vara orättvist i livet. Sedan spelar vi in dessa låtar och därefter bestämmer eleven själv om vi ska spela upp dem för klassen eller om bara jag får höra låten, det brukar variera lite. Men det brukar vara ett uppskattat projekt och det blir ett sätt för eleverna att få ut sina känslor, vilket också är syftet.

Publicerad 10 March 2019 00:00